Bingöl Valiliğinden karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı

Bingöl Valiliğinden karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Valiliği, soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaştığını anımsatarak, gaz zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
     Valilikten yapılan açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi.
     Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin soba veya şofbenden sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendikleri anımsatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     Karbonmonoksit gazı renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirlidir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeye karşı topluma yönelik önlemler alınması, vatandaşların bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik / Nail Kadırhan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bingöl Valiliğinden karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER