Bodrumdaki Halikarnas Mozelesi

Bodrumdaki Halikarnas Mozelesi -Mozelenin British Museumda bulunan parçalarının Bodruma getirilmesi için başlatılan çalışma sürdürülüyor -Avukat Kazmaz: -Yurt dışına çıkarılmış kültürel varlıklar tek başına dışarıda hiçbir


MUĞLA (A.A) - Bodrumdaki Halikarnas Mozelesinin British Museumda bulunan parçalarının Bodruma getirilmesi için başlatılan çalışma sürdürülüyor.
     Avukat ve film yapımcısı Remzi Kazmaz, Bodrumda düzenlediği basın toplantısında, dünyanın 7 harikasından ikisinin Anadoluda bulunduğunu, bunlardan birinin Artemisia Tapınağı, diğerinin de Bodrumda bulunan Halikarnas Mozelesi olduğunu söyledi.
     Halikarnas Mozelesinin bazı parçalarının Osmanlı Döneminde İngilteredeki British Museuma gönderildiğini belirten Kazmaz, Bu parçalar bize ait. Anadoluya ait olan bu tarihi ve kültür varlıkları, British Museumda. Bodrumlular bu tarihi eserleri geri istiyor dedi.
     Kazmaz, yurt dışına çıkarılan eserlerin hukuki ve yasal yollarla Türkiyeye getirilmesi için sivil toplum örgütleri olarak topladıkları 118 bin imzayı yıllar önce dönemin Kültür Bakanlığına sunduklarını anlattı.
     Türkiyeye ait olan, fakat çeşitli nedenlerle ülkeden alınmış eserlerin geri getirilmesi gerektiğini dile getiren Kazmaz, Yurt dışına çıkarılmış kültürel varlıklar tek başına dışarıda hiçbir şey ifade etmiyor. O varlıklar ancak bu coğrafyada hayat bulabilir ve bir anlam kazanabilir diye konuştu.
     Kazmaz, Aşkın Mabedi Mausoleum adlı kitabı ile aynı adı taşıyan filmini de tanıttı.
     Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Meclis Üyesi Arif Yılmaz ise İngilteredeki eserlerin geri getirilmesi için 2 yöntemin bulunduğunu kaydetti.
     Yılmaz, şöyle dedi:
     Birincisi, sergilemek için eserleri geri isteyeceğiz. Böylece nerede daha güzel göründüğünü bütün dünya görecek. İkinci yöntem de bizim bunu hediye verdiğimiz iddia ediliyorsa, o zaman hediye veren padişahı mahkemeye vereceğiz, devletin malını hediye veremezsin diye... Çünkü karşı tarafın savunması Bu bize hediye verildi, biz çalmadık, kaçırmadık. O yüzde iade edemeyiz. Biz eserlerin Bodrumda sergilenmesi için çalışma yapacağız.
     Aşkın Mabedi isimli filmin oyuncularından Osman Demirci de bir süre önce İngiltereye gittiğini ve Halikarnas Mozelesinin parçalarını müzenin arka odalarında gördüğünü, eserlerin çok revaçta olan bir yerde sergilenmediğini ifade etti.
     Bodrumda bulunan Halikarnas Mozelesini gezen ABDli rehber Philip Pope, İkinci Dünya Savaşından sonra yasal olmayan yollarla yurt dışına çıkarılan bütün tarihi eserlerin geri gönderilmesinin belki imkansız olduğunu kaydetti. Pope, Ama her şekilde yasal yollar takip edilerek bu eserlerin iade edilmesi gerekir diye konuştu.
     Mozeleyi gezen ABDli turist Richard Salus ise bütün kültür varlıklarının ait oldukları ülkelere geri verilmesi gerektiğini, ABDnin bu konuda çalışma yaptığını, diğer ülkelerin de aynı çalışmaları yapması gerektiğini vurguladı.
    
     -Halikarnas Mozalesi-
    
     Kral Mausolos adına, karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından yapımına M.Ö 355de Halikarnassosda başlanmış, dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezara Halikarnas Mozelesi ismi verildi.
     Bugün açık hava müzesi olarak düzenlenen Halikarnas Mozolesinden içeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülüyor. Solda görülen uzun yapı içinde mozeleyle ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar sergilenmektedir.
     Mozele dört bölümden oluşmaktadır. En altta yüksek bir kaide (podyum), onun üzerinde kenarlarında onbir, kısa kenarlarında dokuz olmak üzere 36 İon sütunu tapınak şeklinde bir bölüm vardır. Onun da üzerinde 24 basamaklı piramit şekilli bir çatı ve en tepede dört atın çektiği araba içinde Mausolos ve Artemisianın heykelleri yer alıyor.
     Mozelenin yüksekliği yaklaşık 55 metredir.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bodrumdaki Halikarnas Mozelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER