Bölükbaşının da yaşadığı tarihi konak satılıyor

Bölükbaşının da yaşadığı tarihi konak satılıyor -Kırşehirde mülkiyeti, siyaset adamı merhum Osman Bölükbaşının kardeşi Hacı Bölükbaşıya ait 125 yıllık konak, mirasçıları tarafından 1 milyon liraya satılığa çıkarıldı -Hacı Bölükbaşı


KIRŞEHİR (A.A) - Aykut Aktaş - Siyaset adamı merhum Osman Bölükbaşının da bir süre yaşadığı, Kırşehirdeki kardeşi Hacı Bölükbaşıya ait 125 yıllık konak, mirasçıları tarafından 1 milyon liraya satılığa çıkarıldı.
     Kayabaşı Mahallesinde bulunan iki katlı tarihi konak, taş yapısı ve iç mimarisindeki ahşap süslemeleriyle dikkati çekiyor. Hastane olarak inşa edilen ve 1954te Bölükbaşı ailesi tarafından kamudan satın alınan konakta 6 yıldır kimse oturmuyor.
     Hacı Bölükbaşının eşi 82 yaşındaki İkbal Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oturulmamasından dolayı bakımı yapılmadığı için tarihi konağı satışa çıkardıklarını söyledi.
     Yaklaşık 125 yıllık konağın, Kurtuluş Savaşı yıllarında hastane olarak kullanıldığını ve yaralı askerlerin burada tedavi edildiğini anlatan Bölükbaşı, konağı 58 yıl önce Turgut Başkayanın Kırşehir Valiliği döneminde satın aldıklarını belirtti.
    
     -Osman Bölükbaşı da konakta yaşadı-
    
     Osman Bölükbaşının aktif siyasete atıldığı dönemde 10 yıla yakın bu konakta kaldığını, konağı 1 milyon liraya satılığa çıkardıklarını ifade eden İkbal Bölükbaşı, şunları kaydetti:
     Osman Bölükbaşı konağa geldiğinde burası ziyaretçilerle dolardı. Konağın önündeki araçlar, aşağıdaki ırmağa kadar uzardı. Misafirleri ağırlar, onlara hizmet ederdim. Eşim bir süre önce vefat etti. Mirasçı olarak ben ve 6 çocuğum kaldı. Konağı satılığa çıkardık. Eskiden toz kondurmazdım buralara, şimdi ise elim kolum kalkmıyor, bakamıyorum. Osman Bölükbaşı geldiğinde kendisine ait odada kalırdı ve çok mutlu olurdu. Evin tavanı ne kadar yüksek, ne kadar güzel bir ev derdi. O zaman cennet gibiydi bu ev.
    
     -Osman Bölükbaşı-
    
     1946 yılında Demokrat Partide siyasi yaşamına başlayan Osman Bölükbaşı, 1947de bu partiden ayrılarak Millet Partisi (MP) kurucuları arasında yer aldı. 1950 seçimlerinde MPnin tek milletvekili olarak Kırşehirden meclise girdi.
     MPnin kapatılmasının ardından bir grup arkadaşı ile birlikte 1954 yılında Cumhuriyetçi Millet Partisini kurdu. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Kırşehirin tamamına yakınının oyunu alarak meclise giren Bölükbaşının bu başarısının ardından, Kırşehir ilçe yapılarak Nevşehire bağlandı. Kırşehir 3 yıl ilçe olarak kaldı. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı da meclise hakaret etmekten tutuklandı.
     Osman Bölükbaşı, 1957 yılında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyetçi Millet Partisinden seçilen 4 milletvekili arasında yer aldı.
     1958 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, bir yıl sonra 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bölükbaşı, 1962 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinden ayrılarak ikinci kez Millet Partisini kurdu. Ankara milletvekili iken istifa ederek, aktif siyasetten çekildi.
     Hitabet gücü ve renkli kişiliği ile o dönemde Anadolu Fırtınası olarak da anılan Osman Bölükbaşı, 6 Şubat 2002de Ankarada vefat etti.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Bölükbaşının da yaşadığı tarihi konak satılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER