Bursaya 120 milyon dolarlık buhar ve

Bursaya 120 milyon dolarlık buhar ve elektrik santrali -DOSAB Başkanı Kahraman: DOSABdaki buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak, yatırım tutarı 120 milyon dolar olan, 32 dönümlük alanda santral


BURSA (A.A) - Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Başkanı Ferudun Kahraman, DOSABdaki buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak, yatırım tutarı 120 milyon dolar olan, 32 dönümlük alanda santral kurulması konusunda görüş birliğine varıldı dedi.
     Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santralini kurmak için yaklaşık bir buçuk yıldır çalışma içerisinde olduklarını hatırlattı.
     Bir süre önce düzenledikleri toplantıda konuyu enine boyuna masaya yatırdıklarını belirten Kahraman, DOSABdaki buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak, yatırım tutarı 120 milyon dolar olan, 32 dönümlük alanda santral kurulması konusunda görüş birliğine varıldı ifadesine yer verdi.
     Kahraman, bölgelerindeki firmaların yüzde 68e yakınının tekstil sektöründe faaliyet gösterdiği belirterek, şunları kaydetti:
     Bu nedenle buhar ihtiyacımız fazla. Firmalarımızın ayakta kalması ve gelişmesi için uygun maliyetli ve kaliteli enerji girdisinin garantisi bu santral olacaktır. Özellikle enerjide arz güvenliği ve maliyet, gelecekte ayakta kalmanın formülüdür. Bu santral hem buhar ve sıcak su ihtiyacımızın tamamını hem de bölgemizin tüketiminin üçte biri oranında elektrik enerjisi üreterek, maliyetlerimizde bizleri önemli ölçüde rahatlatacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü fiyatlar üzerinden, buharda yüzde 20lerde, elektrikte de yüzde 10lara varan oranda indirimler söz konusu olacaktır. Santralimiz, DOSABın 25-30 yıllık geleceğini garanti altına alacak bir projedir. Santralin bölgemiz içinde ve yerli kaynaklı kömür santrali olarak kurulacak olması, sağlıklı bir fizibilite çalışmasını gerektiriyordu. Biz tüm bu süreçleri geçtik. Kömürün uzun süreli ve sıkıntısız bir biçimde tedarikini sağlamak amaçlı çalışmalarımızı bitirdik. Ocak ayında kömür ve müşavirlik konusunda anlaşmaları yapacağız.
     DOSABın, en büyük yatırımı olacak bu projenin, finansmanını da kendisinin yaratacağını, sanayicinin cebinden bir kuruş çıkmayacağını ifade eden Kahraman, şöyle devam etti:
     Yaptığımız görüşmelere göre iki yıl ödemesiz 5-7 yıl gibi kredi olanağı mevcut ve santral kendi ödemesini kendisi yapacak. Dolayısıyla, sanayicimiz buhar ve elektriğe şu an ödediği faturadan daha az ödeyecek ve bir enerji santrali kazanmış olacak. Ekonomide en büyük sıkıntımız cari açık. Açığın temelinde de enerji ithalatımız var. Biz, yerli kaynak kullanımı nedeniyle santral projemiz ile cari açığa da bir katkı koyacağız. Bu santral, bölgemizin bugüne kadar yaptığı yatırımların toplamı büyüklükte bir yatırım bedeline sahiptir. Dolayısıyla, sanayici dostlarımızla tartışarak, yine birlik içinde hareket ederek bu yatırımı bölgemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.
    
     -Çevre dostu santral-
    
     DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül de tamamen çevre dostu bir tesis kuracaklarını belirtti. Şengül, şu bilgileri verdi:
     Teknik ekibimizin yaptığı inceleme ve çalışmalar sonucunda, kömür ile elektrik üretimi için kurulan santrallerin verimlerinin yüzde 38-42 civarında olduğu, buhar üretiminin de olmasıyla santral verimlerinin neredeyse iki kata yakın arttığı görülmüştür. Sonuç olarak, kurulacak santralin yakıtının kömür olarak seçilmesi, elektrik ve buharın birlikte üretilmesi ile santral veriminin yüzde 85 mertebelerine ulaşması mümkün.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Bursaya 120 milyon dolarlık buhar ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER