BUSİAD Başkanı Yöney:

BUSİAD Başkanı Yöney: -Son 1 yılda yüzde 48lere ulaşan doğalgaz ve elektrik zamlarının, ihracatçı, sanayici ve iş insanlarının üretim maliyetlerine ve rekabet gücüne zarar verdiğini söylemeliyiz


BURSA (A.A) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Oya Yöney, Son 1 yılda yüzde 48lere ulaşan doğalgaz ve elektrik zamlarının, ihracatçı, sanayici ve iş insanlarının üretim maliyetlerine ve rekabet gücüne zarar verdiğini söylemeliyiz dedi.
     Yöney, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyondaki olumlu gelişmenin çekirdek enflasyonun yüzde 6,68e gerilemesi olduğunu kaydetti.
     Fiyatlardaki en yüksek artışın yüzde 18,9 ile alkol ve tütün ürünlerinde görüldüğünü, gıda fiyatlarının yüzde 0,56lık artışla ortalamanın düşmesine yardımcı olduğunu belirten Yöney, şöyle devam etti:
     Öncelikle, son 1 yılda yüzde 48lere ulaşan doğalgaz ve elektrik zamlarının, ihracatçı, sanayici ve iş insanlarının üretim maliyetlerine ve rekabet gücüne zarar verdiğini söylemeliyiz. Bilindiği gibi, dünyadaki ekonomik daralma, AB ve yakın çevremiz Orta Doğuda yaşanan gelişmeler, ihracatçımızı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor.
     Küresel ekonomik tablonun, önümüzdeki dönemde dış talep konusunda ciddi sıkıntı çekileceğini gösterdiği değerlendirmesinde bulunan Yöney, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Enerji zamları da buna eklenince, özellikle, enerjiyi yoğun kullanan sektörlerin rekabet güçlerinin zayıflayacağını ve ihracatımızın darbe alacağını düşünüyoruz. Ayrıca, bu durumun, yeni yatırımların önünü keseceğini ve istihdamı etkileyeceğini de unutmamak lazım. Önümüzdeki 3 aylık dönemde, enerji zamları, enflasyon artışına da neden olacaktır. Bu nedenle yüzde 5lik yıllık enflasyon hedefinin tutmayacağı belli olmuştur. Yıl sonu rakamının yüzde 7,5-8 aralığında olabileceğini tahmin ediyoruz.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer/Harun Kaymaz
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber BUSİAD Başkanı Yöney: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER