Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın:

Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın: -Antalya, Türkiyede atığından para kazanan ilk belediye olacak. Çünkü bizim atığımız çok değerli. Hem sera atıkları hem de turistik tesisler bakımından organik değeri yüksek (Fotoğra


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, temiz enerji konusunda Türkiyede öncü belediye olduklarını belirterek, Antalya, Türkiyede atığından para kazanan ilk belediye olacak. Çünkü bizim atığımız çok değerli. Hem sera atıkları hem de turistik tesisler bakımından organik değeri yüksek dedi.
     Nükleer enerji karşıtı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Lokalinde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz, nükleer santrallerin yüksek miktarda soğutma suyuna ihtiyaç duyduklarına dikkati çekti.
     Mersin Akkuyuda yapılması planlanan santralin, saniyede yüzlerce ton soğutma suyunu denize bırakacağını savunan Gündüz, Akdenizde akıntıların Mersinden Antalyaya doğru olduğu gerçeği göz önüne alınırsa, başta Antalya olmak üzere birçok turistik belde radyasyonlu sulardan etkilenecek. Denizdeki yaşam alanları yok olacak. Biz bu olası çevre katliamına karşı mücadele ediyoruz dedi.
    
     -Temiz enerji konusuna odaklandım-
    
     Kahvaltıya konuk olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da temiz enerji konusunda attıkları adımları anlattı. Mustafa Akaydın, toplumda temiz enerji bilinci oluşmasını amaçladıklarını belirterek, Göreve gelirken önüme 4 vizyon proje koymuştum. Bunlardan biri de Güneşkent Antalya idi. Şimdi Türkiyede bir belediye bünyesindeki ilk temiz enerji birimi Antalyada faaliyet gösteriyor. Bizi eleştirenler de oldu, Bedava enerji dağıtacaktınız ne oldu diye. Biz temiz enerji kullanımı konusunda örnek ve öncü olmayı hedefledik diye konuştu.
     Nükleer enerji konusunda dünya genelinde bir geri dönüş söz konusu olduğunu ifade eden Başkan Akaydın, şunları söyledi:
     32 yıllık Antalyalıyım ve gördüğüm acıklı bir tablo var. Antalyanın güzel dağlarına çıktığınız zaman taş ocakları tarafından delik deşik edildiğini görürsünüz. Saklıkente çıktım geçen gün, gördüğüm manzara içler acısıydı. HESler keza öyle. Ancak bütün Akdenizi ilgilendiren bir sorunla karşı karşıyayız, o da Mersin Akkuyuya yapılacak nükleer santral. Biliyorsunuz yakın geçmişe kadar bilim dünyası ikiye bölünmüştü. Bir kısmı Nükleer enerjiyi kullanmak zorundayız, en ucuz enerji odur diyordu. Ama Japonyadaki kaza ve Almanyanın aldığı radikal karar, tüm dünyada nükleere karşı olan olumlu düşünceleri değiştirdi. Ben de bugün başkanlığım döneminde temiz enerji konusuna daha fazla odaklandım.
    
     -Güneşev en çok ödül alan birim-
    
     Güneşevin belediyenin en çok ödül alan birimi haline geldiğini vurgulayan Başkan Mustafa Akaydın, Güneş enerjisiyle aydınlanan parklar, güneş enerjili durak ve Türkiyede ilk kez temiz enerji kullanan makam aracı bizde. Bunlar bir kültür oluşturmak için atılmış örnek adımlar. Ancak maalesef hükümetimiz, temiz enerji konusunda atması gereken adımlarda çok geç kaldı dedi.
     Güneş enerjisi kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Akaydın, Toros Dağlarının dünyada ışınım değeri yüksek bölgelerden olduğunu vurguladı. Akaydın, Toros Dağlarının kapasitesi, Almanyanın toplam kapasitesinin iki katı ve Almanya bugün güneşten en çok yararlanan ülkelerden biri diye konuştu.
     Başkan Akaydın, Büyükşehir Belediyesi olarak Kızıllıda yapacakları Katı Atık Bertaraf Tesisleri ile katı atıklardan elektrik enerjisi üretip para kazanmayı planladıklarını da bildirdi. Bu projenin Antalyadaki en çevreci projelerden olduğunu kaydeden Akaydın, Benim çok övündüğüm projelerden biridir. Ama maalesef firmaların çıkar çatışmaları yüzünden Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma verdi. Umuyorum ki yürütmeyi durdurma kalkacak ve biz de projeye devam edeceğiz. Antalya, Türkiyede atığından para kazanan ilk belediye olacak. Çünkü bizim atığımız çok değerli. Hem sera atıkları hem de turistik tesisler bakımından organik değeri yüksek dedi.
    
     -Büyükşehir Yasası-
    
     Başkan Akaydın, Büyükşehir Yasası ile ilgili yöneltilen soruları da yanıtladı. Avrupa Birliğinin son yıllarda yerelleşmeye önem verdiğini belirten Akaydın, Avrupada devlet elindeki yetkilerin olabildiğince yerel yönetimlere devredildiğini anlattı.
     Hükümet yetkililerinin, adımları bu yönde attıklarını söylediklerine işaret eden Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu yasanın özünde yerelleşme yok, merkezileşme var. Tasarının özüne bakarsanız Özel İdareleri kaldırıyor ancak valiliklere çeşitli yetkiler veriyor. Yani bu Belediye başkanı bizdense onun yaptıklarını görün ama bizden değilse her türlü engellemeyi çıkarın anlamına geliyor. Bunun yerelleşmeyle hiç alakası yok. Belde belediyelerini kaldırıyor. Siz hiç Avrupada belediyesiz bir belde gördünüz mü- En küçük beldelerde bile belediye vardır. Biz bunları kaldırıp Büyükşehire bağlıyoruz. Bu da bir merkezileştirme. İstanbulda, Kocaelinde yürür ama Antalya gibi yüzölçümü çok geniş illerde, büyükşehir belediyelerinin kalkıp kırsala hizmet götürmesi yakın gelecekte mümkün değil. Hiç kimse birbirini kandırmasın, çünkü yasanın özünde şu var: Seçimlerde biraz daha fazla belediye kazanmak. Çünkü seçimlerde ve anketlerde ortaya çıkan bir gerçek var, kırsal kesimdeki AKP oyları kent merkezlerinden fazla. Eğer büyükşehir alanını genişleterek kırsal kesime sokarsanız, geçen yılın istatistiklerine göre 6 büyükşehir daha kazanma şansınız var. Bunlardan 3ü MHPli, Balıkesir, Manisa, Adana, 3ü de CHPli Eskişehir, Mersin ve Antalya. Hesap budur. Ama böyle hesaplar Türk demokrasi tarihinde hep ters dönmüştür. Demokrat Parti döneminde Kırşehir örneğinde olduğu gibi. Üstelik Antalyada da ben bunun döneceğine dair çok ciddi istatistiksel çalışmalar olduğunu biliyorum. İkinci bir hesap daha var: Kısmi dar bölge sistemi. Hesaplamışlar. Kısmi dar bölge sistemi getirirlerse Meclisteki sandalye sayıları 30 kadar artıyor. Aslında bütün bunlar demokrasiyle oynamadır.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER