Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılacak değişiklik

Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılacak değişiklik -AK Parti İl Başkanı Köse: Belediyeler daha etkin, etkili, vatandaş odaklı, hesap verebilen, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışına sahip olacak


ANTALYA (A.A) - AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan düzenleme ile ilgili olarak, belediyeler daha etkin, etkili, vatandaş odaklı, hesap verebilen, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışına sahip olacağını bildirdi.
     Mustafa Köse, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların refahının artırılması ve hayatının kolaylaştırılmasının yerel yönetimlerin sundukları hizmetlerle doğrudan ilgili olduğunu belirtti.
     Bunun yanında, yerel yönetimlerin halkın demokratik hayata katılımını sağlamak bakımından da çok önemli bir fonksiyon ifa ettiklerini ifade eden Köse, bu sebeple yerel yönetimlerin sürekli geliştirilmesi ve etkin hizmet üretme kapasitesine sahip hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
     İl sınırında hizmet edecek büyükşehir modelinin 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile İstanbul ve Kocaeli illerinde pilot olarak uygulandığını anımsatan Köse, Bu model ile büyükşehirlerin imar, planlama, ulaşım, itfaiye gibi geniş çerçevede eşgüdüm ve bütünlük içerisinde yürütülmesi gereken mahalli müşterek nitelikteki kamu hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağladığı görülmüştür. Bu süreçte bazı tespitler de göz önünde bulundurularak yapılan düzenlemeler neticesinde yeni illerle 29 büyükşehir belediyesinde il sınırında hizmet üretilecek ifadelerini kullandı.
     Sanayileşme, ulaşım ve çevre gibi artan sorunların hizmet üretme kapasitesi ve yeterli mali kaynaktan yoksun küçük ölçekli belediyelerce çözülmesinin mümkün görünmediğini belirterek, şunları kaydetti:
     Bu durum, kaynakların etkin ve yerinde kullanımını engellemekte, küçük yerleşim birimlerinin yanı sıra nüfusun yoğun olduğu şehir merkezinde de ciddi yönetim sorunlarına yol açmaktadır. Büyükşehir Yasasının yürürlüğe girmesiyle yerel yönetimlerde yeni bir reform daha hayata geçecek. Büyükşehir alanında sunulan hizmetlerin tek merkezden yürütülmesi ile ortaya çıkan ölçek ekonomileri sayesinde hizmetlerde etkinlik, koordinasyon ve kalite yükselecek, daha az kaynak ile daha çok ve daha kaliteli hizmet sunulması mümkün hale gelecek.
     Kanun tasarısıyla Büyükşehir olan 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona ermekte, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmakta, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülmektedir. Antalyada da 74 belde ve 539 köy mahalleye dönüştürülerek bağlı olduğu ilçe belediyesine dahil edilmektedir. Aynı biçimde, ilçe belediyesine katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı ve belediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahiplerinin 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam edecektir.
     Büyükşehir ilçe belediyelerine, tüzel kişiliği kaldırılıp mahalleye dönüştürülen köylerde yapılacak yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapma ve bu projelerden hemşehrilerini ücretsiz yararlandırma görevi verilmektedir. Merkezi idarenin taşrada yürüttüğü işlerle ilgili olarak hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, rehberlik etmek, ayrıca afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek üzere büyükşehir belediyesi bulunan 29 ilde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kurulmaktadır. Belediyeler daha etkin, etkili, vatandaş odaklı, hesap verebilen, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışına sahip olacak.
    
     Muhabir: Antalya
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılacak değişiklik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER