Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü -Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Reddaway: -"Çanakkale Savaşının müttefikleri de düşmanları da bizleri dostluk ve ortak hedefler ile birbirimize bağlayan güçlü bir ilişki, müttefikli


ÇANAKKALE (A.A) - Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway, "Çanakkale Savaşının müttefikleri de düşmanları da bizleri dostluk ve ortak hedefler ile birbirimize bağlayan güçlü bir ilişki, müttefiklik ve gruplaşma içerisindedir" dedi.
     Reddaway, Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadasındaki Mehmetçik Anıtında düzenlenen törende, yarımadanın dört bir yanında bulunan abidelere ve kendilerini inanılmaz biçimde duygulandıran sıra sıra dizilmiş, sessiz ve düzenli mezarlara yapacakları ziyaretlerin, 10 ay 3 hafta karada ve denizde her iki taraf için savaşan askerlerin gösterdiği sıra dışı cesaret ve fedakarlıkları hatırlatacağını söyledi.
     Ziyaretlerinin, savaşın korkunçluğunu, savaşlara katılanların çektiği acıları ve insanın kanını donduracak kadar zor koşullarda birçoğu şehit düşen genç erkekleri de anımsatacağını belirten Reddaway, şöyle devam etti:
     "Ziyaretlerimiz, hemen hemen hepsinin, ister müttefik kuvvetler olsun ister Osmanlı Ordusu, savaşıp canlarını verdiklerinde, yurtlarından ve ailelerinden çok uzakta olduklarını hatırlatacak. Bu yıl bir kez daha buraya gelmek, atalarımız 1915te burada savaştığından beri her şeyin ne kadar iyi yönde değiştiğini hatırlamamızı da sağladı. Bugün, Çanakkale Savaşlarında birbirleriyle çarpışan ulusların askerlerinin, herhangi bir savaş alanında birbirinin düşmanı olabileceğini düşünmek dahi imkansız. Çanakkale Savaşlarının müttefikleri de düşmanları da bizleri dostluk ve ortak hedefler ile birbirimize bağlayan güçlü bir ilişki, müttefiklik ve guruplaşma içerisindedir. Bugünkü dostluğumuzun en temel yapı taşlarından biri, Çanakkale Savaşı boyunca cephenin her iki tarafında savaşan erkeklere duyduğumuz ortak saygı olmalı. Bir başka yapı taşı ise Türk ev sahiplerimizin, Türk topraklarında bıraktığımız atalarımızın anısına, kendi evlatlarıymış gibi gösterdiği özen ve saygıdır."
     Reddaway, Çanakkale Savaşlarının 100üncü yılına yaklaşılırken Çanakkaleye gelen tüm yabancı konukların, Mustafa Kemal Atatürkün yıllar önce kaleme aldığı sözlerdeki cömert ruhu bizzat yaşattığını anlattı.
     "Uluslarımızın şehit düşen oğullarının gerçekten de dost bir ülkenin bağrında ve huzur içinde yattıklarını biliyoruz" ifadesini kullanan Reddaway, her iki tarafın şehitlerine saygılarını sunarken bu huzuru hissedebildiklerini dile getirdi.
     Reddaway, Çanakkalede çarpışan askerlerin fedakarlıklarını unutmadıklarını ve asla unutmayacaklarını ifade ederek, onları saygıyla anabilmek için kendilerini bir araya getiren dostluğu kutladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER