Çankırıda asırlık aşure geleneği

Çankırıda asırlık aşure geleneği -Korgundaki 3 mahallenin sakinleri Muharrem ayı süresince her cuma dönüşümlü hazırladıkları aşureyi yüzlerce kişiye ikram ederek, 100 yıllık geleneği yaşatıyor


ÇANKIRI (A.A) - Çankırının Korgun ilçesindeki 3 mahallenin sakinleri Muharrem ayı süresince her cuma dönüşümlü hazırladıkları aşureyi yüzlerce kişiye ikram ederek, 100 yıllık geleneği yaşatıyor.
     Büyük Mahallesi, Doğu Mahallesi ve Uludağ Mahallesi sakinleri, imece usulü bir araya gelerek Muharrem ayı süresince cuma günleri dönüşümlü hazırladıkları aşureyi, cuma namazından sonra halka dağıtıyor.
     Bir asırdır devam eden gelenek doğrultusunda, yaklaşık 700 kişiye aşure dağıtan Uludağ Mahallesi sakinleri, sergiledikleri birlik, beraberlik ve dayanışmayla örnek oluyorlar.
     Aşure dağıtım törenine katılan Korgun Kaymakam Vekili Mehmet Erdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahalle sakinlerini örnek davranışlarından dolayı tebrik ederek, Güzel bir organizasyona katılmaktan çok mutluyum. Yıllardır ilçemizde devam eden bir gelenek. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.
     Uludağ Mahallesi Muhtarı Süleyman Soysal da cuma günleri ilçede pazar kurulduğundan yoğun insan kalabalığı yaşandığını, böylece çok daha fazla kişiye aşure dağıtabildiklerini söyledi.
     Geleneğin 100 yıldır devam ettiğini anlatan Soysal, şunları kaydetti:
     Gelenek sayesinde çok sayıda kişi tanışıp kaynaşma imkanı buluyor. İlçemizden yıllar önce göç edenler bile bu geleneğimize katılmak için Korguna geliyor. Yıllardır görmediği arkadaşları, dostları ve akrabalarıyla hasret gideriyorlar. Sıra kimdeyse o mahallenin sakinleri kendi aralarında birleşip aşureyi yapıyor. Bu aşure bir mahallenin katkısıyla yapıldı. 700 kişiye de ikramda bulunduk.
     Aşure dağıtımına, Korgun Belediye Başkanı Halil Öz, İlçe Müftüsü Mehmet Kapucu, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Özgür Alantor/Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Çankırıda asırlık aşure geleneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER