Çankırıda koruma altına alınan tarihi yapılar

Çankırıda koruma altına alınan tarihi yapılar -Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürü Karatatar: -İl genelinde 368 tarihi yapı taşınmaz kültür ve tabiat varlığı kapsamında kayıt altına alındı


ÇANKIRI (A.A) - Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar, Arkeolojik alanlar, tarihi ve doğal sit alanlarla birlikte il genelinde 368 tarihi yapı taşınmaz kültür ve tabiat varlığı kapsamında kayıt altına alındı dedi.
     Karatatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada Çankırı il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Çankırı il genelinde 109 sivil mimari, 26 çeşme ve çamaşırhane, 65 cami ve mescit, 4 medrese, 11 türbe, 11 mezarlık ve hazire, 3 şehitlik, 7 köprü, 5 hamam, 1 kentsel sit ve 11 idari yapının değişik tarihlerde tespit edilerek yetkili kurullarca taşınmaz kültür varlığı olarak kayıt altına alındı diye konuştu.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının Çankırıdaki tarihi yapılara yaptığı yardımları anlatan Karatatar, Bakanlık 2005 yılından itibaren uygulanan proje ve uygulama yardımları sonucunda 26 yapı için proje ve 13 yapı için ise uygulama yardımı olmak üzere Çankırıya 620 bin lira ödenek tahsis etti ifadesini kullandı.
    
     -Tarihi yapılar 100-150 yıllık-
     Tarihi yapıların 100-150 yıllık olduğunu aktaran Karatatar, Çankırının birinci derecede deprem kuşağı üzerinde olması bu yapıların daha uzun ömürlü olmasını engelliyor ifadelerini kullandı.
     Yılda en azından 5 yapının onarımını yapmak ve 10 yapıyı da kayda geçirmek istiyoruz diyen Karatatar, şunları kaydetti:
     Taşınmaz kültür varlıkları olarak kullanılan yapılardan kayıt altına alınanlardan kullanılmayacak olanların sayısı 10u geçmez. Tarihi yapıların çoğu aktif olarak kullanılıyor. Kayıt altına alma çalışmalarımız ise sürüyor. Vatandaşlardan gelen talepler çerçevesinde Bakanlığımıza rapor olarak sunuyoruz. Bunların içerisinde de uygun görülenlere proje uygulama yardımları yapılıyor.
     Karatatar, Tarihi yapıların 75i merkez ilçede. Geri kalan kısmı diğer ilçelerdedir. Çankırı merkez dışındakilerin çoğunluğu Çerkeş ve Ilgazda yer alıyor şeklinde konuştu.
     İldeki tarihi yapıların çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanıldığını aktaran Karatatar, Bazı tarihi yapılar vatandaşlar tarafından değerlendirilip turizme kazandırılmıştır. Yine cumhuriyet döneminde halk sineması olarak kullanılan tarihi bina bugün Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılıyor ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Özgür Alantor
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Çankırıda koruma altına alınan tarihi yapılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER