Çankırıda okuma yazma bilen sayısı arttı

Çankırıda okuma yazma bilen sayısı arttı


ÇANKIRI (A.A) - Çankırıda okuma yazma bilen sayısının arttığı bildirildi.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürü İsmail Gökalp, yaptığı yazılı açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile elde edilen fertlerin okuryazar olma durumu ve bitirilen son eğitim düzeyine ilişkin verilerin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar, üniversiteler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden elde edilen kayıtlarla güncellenerek, Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanının (UEİVT) oluşturulduğunu belirtti.
     Gökalp, güncellenen UEİVT verilerine göre, 2012 yılında bir önceki yıla göre Çankırıda okuma yazma bilen oranı yüzde 93,2den yüzde 94,1e yükseldiğini belirtti.
     Bir önceki yıla göre Çankırı ilinde okuma yazma bilen oranının yüzde 0,9 puan artış gösterdiğini aktaran Gökalp, şunları kaydetti:
     "Çankırı ili okuryazarlık oranı bakımından Türkiye ortalamasının yüzde 1,7 puan altında olup, Türkiyede 81 il içerisinde 50. sırada yer almaktadır. 2012 yılında bir önceki yıla göre Çankırı ilinde okuma yazma bilenlerin sayısı 7 bin 818 kişi artarak 150 bin 274 kişiden 158 bin 92 kişiye yükselmiştir. Bir önceki yıla göre Çankırı ilinde okuma yazma bilmeyenlerin sayısı bin 97 kişi azalarak, 11 bin 7 kişiden 9 bin 910 kişiye düşmüştür.
     Okuma yazma bilen oranı en fazla olan 3 ilçe sırasıyla yüzde 96,2 ile Atkaracalar, yüzde 96,1 ile Merkez ve yüzde 95,9 ile Şabanözü ilçeleridir. Okuma yazma bilen oranı en düşük olan 3 ilçe sırasıyla yüzde 80,5 ile Bayramören, yüzde 86,5 ile Yapraklı ve yüzde 91,6 ile Korgun ilçeleridir. Bir önceki yıla göre okuma yazma bilen oranı en fazla artan 3 ilçe sırasıyla yüzde 3 puan ile Eldivan, yüzde 2,4 puan ile Korgun ve yüzde 1,9 puan ile Kurşunlu ilçeleridir."
    
     Muhabir: Özgür Alantor
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Çankırıda okuma yazma bilen sayısı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER