Çekiç sesleri sokağa kadın elinden yansıyacak

Çekiç sesleri sokağa kadın elinden yansıyacak -Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan bakırcılık, Çorumda açılan kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor -Kurslara katılanların çoğunluğunu, aile ekonomisine katkı sağlamak i


ÇORUM (A.A) - Ferhat Barulay - Çorumda unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan bakırcılık, açılan kurslarda yaşatılmaya çalışılırken, kurslara katılım gösterenlerin çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturması dikkati çekiyor.
     Geçmiş yılların vazgeçilmezi, hemen hemen her evde değişik model ve birbirinden güzel işlemeleriyle yer bulan bakır eşyalar, gelişen teknoloji karşısında ihtiyaç malzemesi olmaktan çıktı, yerini evlerin nostalji köşelerine bıraktı.
     Çorum Bakırcılar ve Kalaycılar Odası, bir dönemin gözde meslekleri arasında yer alan ve yurdun birçok kentinde artık son temsilcilerini barındıran bakırcılık mesleğini, gelişen teknoloji karşısında ayakta tutabilmek adına İŞKUR İl Müdürlüğü ortaklığında proje hazırlayarak mesleğin yeni kuşaklara öğretilmesi amacıyla kurs programı düzenledi.
     Kursa katılım gösterenlerin çoğunluğunu kadın girişimcilerin oluşturduğu dikkati çekerken, tamamının ev hanımı olduğu öğrenilen kursiyerlerin çoğunluğu eğitim faaliyetlerini başarıyla tamamladı.
    
     -Bakırcılık size mi kaldı diyenlere inat...-
    
     Kursiyerlerden Suade Buğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev hanımı olduğunu, bakırcılık kursu açılacağını duyduğunda tereddütsüz müracaat ettiğini söyledi.
     Bakır işlemeciliği gibi zor bir zanaatin sadece erkek işi olmadığını herkese göstermek adına bu kursa katıldığını ifade eden Buğday, şunları kaydetti:
     Kursa başlamaya karar verdiğimde başta aile bireylerim olmak üzere çevremdeki birçok insan bu durumu yadırgadı. Aile bireylerimden birisi vardı ki sen soğuk demirciliği de yaparsın demişti. Bakırcılık size mi kaldı diyenler bile oldu. Bunu hırs yaptım ve başardım. Yakında ev hanımlığımın önüne bakırcı ustası ev hanımı yazdıracağım. Oldukça zorlanacağımı bilerek başladığım kursun sonunda kadın gözüyle estetik yönden çok güzel işler ortaya çıkardığımı düşünüyorum. Kadınların altından kalkamayacağı hiçbir iş yoktur. Bunu ispatladığımızı düşünüyorum. Biz bu kursta güzel şeyler ortaya çıkarttık. Yaptığımız işler acemilik eserleri, usta olduğumuzda daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum.
    
     -Evlerinizden çıkın unutulmak üzere olan zanaatlere el atın-
    
     Evde oturan kadınlara evlerinden çıkmalarını ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan zanaatlere yönelmelerini tavsiye eden Buğday, Bütün kadınlara sesleniyorum, evlerinizden çıkın, unutulmak üzere olan zanaatlere el atın. Bu hayatta biz de varız diyin diye konuştu.
     Osmanlı Hanedan Arması yapmak amacıyla kursa başladığını ve ortaya çıkan sonuç karşısında bu işin göründüğü gibi kolay olmadığını anladığını dile getiren Buğday, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Osmanlı Hanedan Arması yapmak amacıyla başladığım ilk çalışma hurdaya çıktı. Gün geçtikçe elim çekice ve bakıra alıştı. Her geçen gün bakırı tanıyorsunuz elinize çekici alıp bakıra nasıl vurulacağını öğreniyorsunuz. Meşakkatli ve sabır isteyen bir iş. Bilmiyorsanız bile sabrı size öğretiyor. Artık bakır stres atmak için birebir metal. İnsanlarda metal bağımlılığı yapıyor. Bakırı seviyorum. Hocalarımız, ustalarımız çok iyi. Bakır sadece süs eşyası olmaktan çıkmalı. Ölmekte olan bir zanaatin elinden tuttuk. İnşallah beraber yürümeyi düşünüyoruz. Bu meslek gibi diğer unutulmak üzere olan meslekleri ölmemeli diye düşünüyorum. Bunlara kültür müdürlükleri ve meslek odalarının el atması lazım. Kadınların bu meslekte etkin olmasını istiyorum.
     Diğer kursiyerler de unutulma riski taşıyan mesleklerin yaşatılması adına girişimlerin artarak devam ettirilmesini istedi.
    
     Muhabir: İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çekiç sesleri sokağa kadın elinden yansıyacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER