Çocuklarda öksürük ciddiye alınmalı

Çocuklarda öksürük ciddiye alınmalı -Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Şimşek, çocuklarda ara ara görülen öksürüğü ailelerin ciddiye alması gerektiğini söyledi


SAMSUN (A.A) - Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Şimşek, çocuklarda ara ara görülen öksürüğü ailelerin ciddiye alması gerektiğini söyledi.
     Şimşek, yaptığı açıklamada, anne babalar için çocuklarının öksürüğünü duymanın, özellikle gece uykuyu bölen öksürüklerle uyanmanın üzücü olsa bile aslında öksürüğün vücudun normal bir savunma mekanizması olduğunu belirtti.
     Normalde solunum yolu mukozası, üzerideki tüysü yapılar ve ürettiği mukus ile virüs, bakteri, toz zerresi gibi yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Enfeksiyon sırasında bozulan bu mekanizmanın yerine öksürük refleksi aktifleşir. Ayrıca yabancı maddeyi atabilmek için mukus (balgam) üretimi de artar diyen Şimşek, evde alınacak basit önlemlerin çocukları için yararlı olacağını vurguladı.
     Çocuklu aileleri evde sigara içmemeleri konusunda uyaran Şimşek, şunları kaydetti:
     Çocuk olan evlerde, evin hiçbir yerinde sigara içmeyin, içilmesine izin vermeyin. Sigara dumanı, solunum yolunun koruyucu mekanizmalarını bozmakta, balgam üretimini artırmaktadır.Balgamın daha kolay atılabilmesi sıvı kıvamlı olmasına bağlıdır. Bu da en kolay, sıvı alımını arttırarak sağlanır. En iyi balgam sökücü sudur. Özellikle kış aylarında iç mekanlardaki hava kuru olmakta, bu da solunum yollarının kuruluğuna, mukus kıvamının artmasına yol açmaktadır. Havayı nemlendirmenin en iyi yolu, soğuk buhar makinesi kullanmaktır. Soğuk buhar, solunum yollarındaki iltihabi reaksiyonu çözmede daha etkilidir, böylece öksürüğü rahatlatır. Ancak çoğu çocukta görülen buharın olumlu etkisi, alerjik hırıltısı olan çocuklarda görülmemektedir. Evde yardımcı yöntemlerle sonuç alamadıysanız, öksürük giderek artıyorsa, hırıltı varsa, ateş yükseliyorsa, çocuk doktoruna başvurmalısınız. Özellikle doktor önerisi olmadan ezbere öksürük şurubu kullanmanın yarar değil zarar verebileceğini unutmayınız.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Çocuklarda öksürük ciddiye alınmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER