Coğrafi işaretler semineri bu yıl 11

Coğrafi işaretler semineri bu yıl 11 Ekimde başlayacak


ANTALYA (A.A) - 3. Uluslararası Antalya Coğrafi İşaretler Semineri, bu yıl 11-14 Ekim tarihlerinde Antalyada yapılacak.
     Akdeniz Ülkeleri Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Türk Patent Enstitüsü (TPE), Fransa Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü ile çok sayıda sivil toplum örgütünün desteklediği seminer, Nisan 2008 ve Aralık 2010 tarihlerinde Antalyada gerçekleştirilen seminerlerin devamı niteliğinde olacak.
     Seminer, küçük ölçekli üreticilerin, küçük esnaf ve işletmecilerin, ulusal ve uluslararası pazarlara erişmekte karşılaştıkları sorunları belirlemek ve analiz etmek amacıyla yerel gıda değer zincirlerinin yönetimi üzerinde odaklanacak. Seminere 12 ülkeden 50si yabancı, yaklaşık 200 kişinin katılacak, coğrafi işaretli ürün üreticileri yer alacak.
     Coğrafi işaret konusunda iyi deneyimlere sahip ülkelerin deneyimlerini paylaşacağı seminer boyunca Akdeniz ülkelerinin ve Türkiyenin katılımıyla çeşitli meyveler, zeytin, zeytin yağı ve peynir üzerine coğrafi işaretlerin etkilerini araştıran çalıştaylar düzenlenecek. Seminerde Finike narı ve portakalı, Elmalı bölgesi şaraplarını yerinde incelemeye yönelik saha çalışmaları da yapılacak.
     Seminer sonunda Türkiye Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı ve Uluslararası Akdeniz Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Ağının kuruluşu lanse edilecek. Seminer süresince coğrafi işaret almış Akdeniz Ülkeleri Yöresel Ürünlerinin sergileneceği küçük bir fuar da yer alacak.
     Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler ve Yerel Gıda Değer Zincirlerinin Yönetişimi başlığıyla yapılacak seminer, 11-14 Ekim tarihlerinde Antalyada yapılacak.
     ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, yöresel ürünlerin ülke ekonomisi için önemine değinerek, bunların koruma altına alınması gerektiğini kaydetti.
     Antalyanın bu konuda öncü hale geldiğini kaydeden Çandır, TOBB ve ATBnin de destek verdiği seminerde, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Aydın Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Ayvalık Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası gibi kurumların Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü olan ORİGİNe üye olacağını bildirdi.
     Çandır, oda ve borsaların ORİGİNe üye olmasının bölgeye has ürünlerin uluslararası alana çıkmasının ilk adımı olacağını vurguladı.
    
     Muhabir: Antalya
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Coğrafi işaretler semineri bu yıl 11 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER