ÇOMÜde obeziteyle mücadele

ÇOMÜde obeziteyle mücadele -Yrd. Doç. Dr. Arık: -Çanakkale yöresinde beklenilenin üstünde bir sayıda morbid obez gözlemlenmekte


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr. M. Kasım Arık, Çanakkale yöresinde beklenilenin üstünde bir sayıda morbid obezin gözlendiğini belirterek, halkın obezite yönünden bilgilendirilmesinin hayati önem taşıdığını bildirdi.
     Arık, obezitenin sağlık üzerindeki etkilerine yönelik yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin vücutta gereğinden fazla miktarda yağ birikmesi durumu olduğunu kaydetti.
     Obezitenin, sağlık açısından genetik, ailesel, hormonal ya da çevresel faktörlerin çoğuyla doğrudan veya dolaylı ilişkisinin ilerledikçe çok çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olduğunu belirten Arık, eskiden kişisel bir durum olarak değerlendirilen obezitenin, günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından birçok yandaş hastalığı da beraberinde getiren ve ölüme bile sebep olabilen çok önemli bir hastalık olarak kabul edildiğini vurguladı. Arık, şunları kaydetti:
     Çanakkale yöresinde beklenilenin üstünde bir sayıda morbid obez gözlemlenmekte ve Çanakkale halkının obezite yönünden bilgilendirilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Hastalıklı şişmanlığın cerrahi tedavisinde amaç, ya gıda alımının kısıtlandırılması ya da alınan gıdanın çoğunun emilmeden atılmasıdır. Halk arasında mide balonu, mide kelepçesi ve mide küçültmesi denilen yöntemler, erken doymayı sağlayarak gıda alımını kısıtlandırmaktadır. Mide-bağırsak tüneli ve bağırsak çevrilmesi diye tarif edilebilen yöntemler ise alınan gıdanın mideden hızlıca bağırsağa geçişini sağlayan, gıdanın tam olarak emilmesini engelleyen yöntemlerdir. Her yöntemin kendisine göre üstünlüğü veya dezavantajları mevcut olup, hastaya göre en uygun yöntem belirlenmeye çalışılmaktadır.
     Arık, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde, tüm bu ameliyatların kapalı teknik uygulanarak başarılı bir şekilde yapıldığını bildirdi.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber ÇOMÜde obeziteyle mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER