ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem:

ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem: -İnsanlarımızın afetlere karşı mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AY-AY) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, İnsanlarımızın afetlere karşı mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor dedi.
     Prof. Dr. Erdem, doğal afetlere karşı sürekli olarak hazırlıklı olunması gerektiğini, böyle bir durum karşısında o an yapılabileceklerin de çok sınırlı olduğunu söyledi.
     Hazırlıklı olabilmek için de öncelikli olarak evlerin bu duruma hazır olarak tutulması gerektiğini hatırlatan Erdem, Biz buna yapısal olmayan faktörler diyoruz. Yapısal olmayan risk faktörlerini minimum seviyeye indirmemiz lazım. Örneğin devrilebilecek bir takım eşyaları sabitlememiz gerekiyor. Herhangi bir sallantıda bile üzerimize devrilen bir dolap, çıkışı kapatacak engelleyecek bir eşya, çok büyük tehlikeler oluşturabiliyor. İkincisi o evde yaşayan her kişi, çocuklar dâhil bazı önemli bilgileri edinmeli. Mesela evin elektrik sigortaları nereden açılıp kapanır- Su vanası nasıl kapatılır- Gaz nasıl kapatılır- Bunları mutlaka bilmeleri gerek. Yani çocuk bile gidip gaz vanasını kapatabilmeli, sigortaları kapatabilmeli çünkü deprem, yangın, gaz kaçağı, su baskını gibi ikincil acil durumların oluşmasını tetikleyebilir. İnsanlarımızın afetlere karşı mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor diye konuştu.
     Deprem çantasının çok önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdem, şunları söyledi: Deprem çantası çok önemli ama çok abartıya kaçmadan hazırlamalı ve bunu güncellemeyi ihmal etmemeliyiz. Bu çantayı sürekli olarak, çok kolay ulaşabileceğimiz yerde tutmamız gerekiyor. Mümkünse de farklı yerlerde alternatiflerini bulundurmamız gerekiyor. Çünkü yaptığımız tek bir çanta enkaz altında kalabilir veya ulaşamayabiliriz. Bu çantanın içerisinde bize birkaç gün yetecek su ve yiyecek maddesi olacak. Kullandığımız ilaçları, ilk yardım malzemelerimizi, değerli evraklarımız ve pasaportumuzu böyle bir çanta içerisinde tutmakta çok büyük fayda var. Belki bir miktar para da olabilir, yedek elbise olabilir. Tabii ki abartmadan. Bu gibi şeyler çantamızın içerisinde olabilir ve bunu ulaşabileceğimiz kolay bir yerde saklayabiliriz. Yiyecekleri de son kullanma tarihine bakarak güncellememiz gerek.
     Yaşanabilecek deprem anında da yapılacaklar hakkında bilgiler veren Erdem, şunları kaydetti:
     Evin yıkılmasına neden olacak bir depremde yerimizden kalkamayız. Yani bunu herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor. Yedi şiddetindeki bir sallantıda hareket bile edemezsiniz. Bir yerden bir yere gitme şansımız bile yok. O zaman yapacağımız şey özellikle yabancı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda yaşam üçgeni dediğimiz boşluklara sığınmak adına bir anlık hamlelerdir. Yaşam üçgeni, yıkıntı içinde, yıkılan ağır bir nesne tarafından ezilmesi mümkün olmayan başka bir nesnenin yanında oluşan boşluklardır. Yani oturduğumuz koltuğun yanında bir dolap var diyelim. Dolap yıkılıyor ve üzerinize doğru geliyor. Siz koltukta oturmaya devam ederseniz sizi ezecektir. Kalkıp gitmeye niyetlenirseniz muhtemelen buna zamanınız olmayacaktır. Ama hemen oturduğunuz yerden bir anlık hamleyle koltuğun altındaki boşluğa yatarsanız, dolap yıkılıp koltuğa çarpacak ve koltuk sizin ezilmenizi engelleyecektir. Yapacağınız hareket oturduğunuz koltuktan aşağıya doğru kendinizi devirmektir. Yerinizden herhangi bir şekilde kalkmanıza gerek yok. Yüzünüzü koltuğun altındaki boşluğa verecek şekilde boşluğa doğru devrilin. Yatakta yatıyorsanız aşağıya doğru devrilin. Yani kendinizi yuvarlayıp düşeceksiniz.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER