Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi -Artvin Valisi Kalkan: Umuyorum ki Artvin, bu 7 yıllık projeden maksimum ölçüde yararlanacaktır


ARTVİN (A.A) - Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Artvinin, 7 yıllık Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesinden maksimum ölçüde yararlanacağını umduğunu söyledi.
     Vali Kalkan, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi genel değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyede rehabilitasyon projelerinin geçmişine bakıldığında temel olarak DSİ tarafından inşa edilen barajların erozyondan korunması fikriyle başladığını, geçen süre içinde bölgede yaşayan insanların refahını artırmaya yönelik projelerle desteklenmeye çalışıldığını belirtti.
     Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesinin de bu kapsamda pek çok kamu kurum ve kuruluşunun içerisinde yer aldığı, aynı zamanda sivil toplumun da desteklediği, ayrıca uluslararası bir kuruluş olan Japon Kalkınma Ajansının desteklediği, havza içerisinde yer alan köylerin yaşam standartlarını yükseltmeye, orman varlıklarını korumaya, mevcut ormanların rehabilitasyonuna dönük projeleri de içine alacak şekilde entegre yaklaşımla ele alınan bir proje olduğunu ifade eden Vali Kalkan, şunları söyledi:
     2012 yılı projenin başlangıç yılıydı. 2019 yılına kadar sürecek 7 yıllık bir çalışma dönemini kapsıyor. Bu Erzurum, Bayburt ve Artvin illerini kapsayan bir proje. Ben bu projenin en önemli, en geniş ayağının Artvin olduğunu düşünüyorum ve değerlendiriyorum. 431 kilometrelik Çoruh Nehrinin 421 kilometresi Türk topraklarından geçiyor. Bunun da önemli bir kısmının Artvinde olması hasebiyle bu projeden maksimum faydalanması gereken il Artvin olmalı. Umuyorum ki Artvin, bu 7 yıllık Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesinden maksimum ölçüde yararlanacaktır. Tüm kurum ve kuruluşlarımızca bu projenin Artvine maksimum düzeyde fayda getirmesi noktasında olağanüstü gayret göstereceğimize inanıyorum.
     Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Hayvan Islahı Dairesi Başkanı Mahmut Temiz, projenin ortaklıklarını Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile İl Özel İdarelerinin yaptığını kaydederek, Bu tip projeler havzanın tüm problemlerini çözebilecek projeler değil, ancak havzada anlayış değişikliklerini yaratacak projelerdir. Bu projeler insanların yaşam kalitesinde, erozyona bakışında, kaynakları nasıl değerlendirebilecekleri noktasında fikir veren ve destek sağlayan projelerdir dedi.
     Havzada önlerine çıkan en önemli sorunun erozyon olduğuna dikkati çeken Temiz, Çoruh Havzası su kaynakları bakımından çok önemli bir yer tutuyor. Burada HESler, barajlar yoğun şekilde Türkiyenin enerji ihtiyacına cevap verecek şekilde inşa ediliyor. Bunların verimliliği, hayatının uzatılması bizim açımızdan çok önemli, bu projenin ana hedeflerinden biri de buradaki HESlerin ve barajların ekonomik ömrünü uzatmak diye konuştu.
     Projenin hazırlık sürecinin 2002 yılında başladığını anlatan Temiz, Değişik süreçlerden geçerek günümüze geldi ve 12 Haziran 2012 tarihinde imzalandı. İmzalanmasıyla birlikte çalışmalar başladı. İlk etapta 13 mikro havzada çalışacağız. Çoruh Havzası 63 mikro havzaya ayrılıyor. Hedefte 63 havza da var. Artvinde ilk etapta Yusufeli, Borçka ve Şavşat ilçelerini kapsayan 4 tane havzamız var. Bunlar Yusufeli, Camili Bıçakçılar ve Veliköy mikro havzaları. Buradaki amaç tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte buradaki entegrasyonu sağlayarak havzadaki sorunların çözümü. Kırsal kesimdeki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi de bu projenin hedeflerinden bir tanesi. Ana amacı toprağın korunması, bozuk ormanların rehabilitasyonu ve doğal afetlerin önlenmesi. Projenin bütçesi 136 milyon Türk lirasıdır dedi.
     Temiz, Artvinde 7 bin 500 hektar alanda erozyon kontrolü ile 3 bin 600 hektar bozuk ormanların düzenlenmesi çalışması yapılacağını belirterek, şöyle konuştu:
     3 bin 500 hektar alanda mera ıslahı yapılacak. Şavşat ve Ardanuç fidanlıklarının modernizasyonu ki buna bu yıl başladık. Bu fidanlıkların modernizasyonu ile ilgili önemli bir mesafe yol aldık. Bu fidanlıklarda üretilecek fidanlar bu proje sahalarında kullanılacak. Küçük ölçekli sulama altyapısının iyileştirilmesi de bu projenin temel dayanaklarından bir tanesi. Gelir getirici faaliyetler kapsamında 10 bin dekar alanda yem bitkisi üretimi, 220 ünitede hayvan barınaklarının iyileştirilmesi projenin içeriğinde yer alıyor. Gelir getirecek ürünlerde insanlar teşvik edilecek. Artvinde seracılıkla ilgili uygun alanlar var. Tarımsal alanların kıt olması birim alandan alınan verimin de az olmasına sebep oluyor. Öyleyse birim alandan alınan verimin artırılması gerekiyor ki bununla ilgili de 50 tane tesis söz konusu. Bu proje küçük yerleşim yerlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak küçük enerji tesislerini öngörüyor. Bu projede 2 tane var. Bir tanesini Artvinde uygun olan bir yere yapacağız.
     Vali Kalkan başkanlığındaki toplantıya, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Belediye Başkanı Emin Özgün, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Hayvan Islahı Dairesi Başkanı Mahmut Temiz, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, daire amirleri ile meslek odaları temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu - Yusuf Okur
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER