Çözüm süreci

Çözüm süreci -Barış Meclisi Bitlis Temsilciliği, Tatvan ilçesinde Barışa Omuz Verelim sloganıyla geniş katılımlı toplantı düzenledi -Katılımcılar, toplantının sonunda barışın tesisi için hep beraber dua ettiler


BİTLİS (A.A) - Barış Meclisi Bitlis Temsilciliği, Barışa Omuz Verelim sloganıyla, Tatvan ilçesinde geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.
     Tatvandaki bir restoranda yapılan toplantıda konuşan Barış Meclisi Bitlis Temsilcisi Hüseyin Olan, Kürt sorununda geçmişten farklı olarak karşılıklı ortaya konan barış iradesinin umutları artırdığını söyledi.
     Bu konuda herkese büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Olan, 30 yıllık çatışmanın acılarını dindirmek, tahribatları onarmak ve güvensizliği aşmak, ancak çözüme odaklı, somut, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi adımlarla mümkündür dedi.
     Terör örgütünün silahlı güçlerini sınır dışına çekmeye hazırlandığına işaret eden Olan, güvenli çekilmenin çözüm sürecinin hızını ve gelişmesini belirleyeceğini, bu konunun gerilime dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
     Hüseyin Olan, silahlara veda iradesinin beyan edilmesinin tek başına kalıcı barış ve sorunun çözümü anlamına gelmediğini de belirterek şöyle dedi:
     Barış süreci, Kürt sorununda eşit, adil, özgürlükçü, demokratik çözüme dönüşmesi, anayasal ve yasal düzenlemelere bağlı bir konudur. Hükümet, TBMMde bulunan partileri sürece ortak ederek sorunu çözüme kavuşturmalı. Ayrıca sürecin nasıl gelişeceğine dair toplumun bilgisi oldukça sınırlı. Bilgi eksikliği ve spekülasyonlar paranoyaya yol açıyor. Bu nedenle şeffaflık, toplumsal barışın güvencelerinden biridir.
     Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ise ölmenin ve öldürmenin kimseye yararı olamayacağını söyledi. Ok, Barışı ancak ihtiyacı olanlar tesis edebilir. Savaşmak çok kolay. En zor olanı barışı getirmek. Bugünden sonra eski acıları yaşamamak adına gerekli yasal, anayasal ve hukuki düzenlemeler yapılmalı diye konuştu.
    
     -Barış için gövdemizi taşın altına koyarız
    
     Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan ise çok acı dönemler yaşandığını söyledi.
     Tezcan, Bölgede rantçı ve kan üzerinden para kazananların, farklı alanlarda bir şey yapmaması için herkesi aydınlatarak, barışa destek vermemiz gerekiyor. Barış sağlanırsa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri Dubai olur. Barış için elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarız ifadelerini kullandı.
     Bitlisli kanaat önderlerinden Abdulkerim Çevik de Problemlerin çözümünü, peygamber efendimizin yolunda görüyoruz. Barışın da bu yolla çözüleceğini görüyoruz. Barış yüce Allahın emridir. 30 yıllık bu süreç sonrası, barışın gelmesi gerçekten kolay değil. Bu konuda dikkatli, sağduyulu olunması gerekiyor. Ülkemiz bu sorunu çözdüğünde, süper güç olur. Bir devlet halkıyla barışık olduğunda daima yükselir şeklinde konuştu.
     Toplantıya katılan çok sayıda kanaat önderi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye başkanları, barış süreci hakkında fikirlerini aktardı.
     Toplantı, katılımcıların, barışın tesis edilmesi için dua etmeleriyle sona erdi.
    
     Muhabir: Servet Taşdemir-Şener Toktaş/Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER