Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Bilgin: "Türkiye, birçok mücadeleden sonra tarihsel olarak yakaladığı bir fırsatı değerlendiriyor" -"Bu coğrafyayı bütünleştirecek, bu coğrafyada yeniden


KARABÜK (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Vedat Bilgin, "Türkiye, birçok mücadeleden sonra tarihsel olarak yakaladığı bir fırsatı değerlendiriyor" dedi.
     Bilgin ve Grup Sekreteri Fatma Benli, Karabükteki sendikaların temsilcileriyle öğretmenevinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
     Bilgin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin terör sorunundan, kanlı bir beladan kurtulma çabası içinde olduğunu söyledi.
     Yaşanan barış sürecesine Türkiyenin kolay gelmediğini vurgulayan Bilgin, "Türkiye, bir çok mücadeleden sonra tarihsel olarak yakaladığı bir fırsatı değerlendiriyor" diye konuştu.
     Bilgin, PKKnın 2011 ve 2012de ilan ettiği hedeflere ulaşamadığı gibi 2 bin 700 insanını da kaybettiğini vurgulayarak, PKKnın silahlı mücadeleden sonuç alamayacağını burada bir kez daha idrak ettiğini belirtti.
     Yabancı istihbarat örgütleri tarafından korunan PKKnın, bölge ülkelerini istikrarsızlaştırmak için kullanıldığını aktaran Bilgin, ABDnin Kuzey Iraktan çekilmesinden sonra da korumanın bir süre daha devam ettiği söyledi.
     Bilgin, Ortadoğuda başlayan Arap baharının PKKyı bir çıkmaza soktuğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Türkiye bu coğrafyada barışın temsilcisidir. Bu coğrafyada demokrasi, batıllılaşma ve Müslümanlığın bir sembolüdür. Türkiye, PKKya yabancı istihbaratların verdiği desteği çekmelerini istedi. Bölgede istikrarın sağlanması için Suriyedeki rejimin değişmesi gibi PKKnın da silah bırakması gerektiğini deklare etti. Uluslararası camiada yankı buldu ve takdir gördü. Avrupa ve ABDnin çıkarları da bu yöndeydi. Şimdi, Türkiye bu imkanı değerlendiriyor. PKK, bir çıkmaz içinde. Silahlı mücadele de başarısız oldu. Dış destelerini de kaybetme noktasına geldi. PKKnın başına durup dururken taş düşmedi."
    
     -"Terörün yeri yok"-
    
     Türkiyenin yaşanan süreci iyi yönettiğini aktaran Bilgin, bulunduğu coğrafyada büyük bir hamle yaptığını aktardı. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bu coğrafyayı bütünleştirecek, bu coğrafyada yeniden barışı sağlayacak olan ortamın kurucu aktörlerinin başında Türkiye gelecektir. Bu nedenlen terörün geleceğin dünyasında, Ortadoğusunda, Türkiyesinde yeri yoktur. PKKnın yeri yoktur. Bunun içindir ki PKK çevrelerinde Bugüne kadar bu kadar mücadele ettik de hiçbir şey almadan neden teslim oluyoruz tartışılıyor. Feryatlar yükselmektedir. Bunları anlamak gerekir. Türkiye ne veriyor diyenler de var. Türkiyenin hiçbir şey vereceği yok. Türkiyenin göreceği şudur; bu ülkede temel hak ve özgürlükler sonuna kadar kullanılacaktır.
    
     -"Milletin iradesinin üzerinde hiçbir siyasal güç tanınmayacaktır"-
    
     "Devletin antidemokratik dönemlerden kalma, militarist, darbe dönemlerinden kalan bütün unsurlar tasfiye edilip, onlar tarihin çöp sepetine atılacaktır" diyen Bilgin, şunları kaydetti:
     "Türkiye demokrasi içerisinde, insan hak ve özgürlükleri ile kendi insanları ile bütünleşerek geleceğini kendisi kuracaktır, milletin iradesi ile kuracaktır. Milletin iradesinin üzerinde hiçbir siyasal güç tanınmayacaktır. Meşru, hukuki ve evrensel olan bu topraklarda bizim insanlarımız için de geçerli olacaktır. Dolayısıyla temel hak ve özgürlüklere dayanan bir demokrasi, milli değerlere dayanan, tarihe ve topluma karşı sorumlu olan bir milli bir devlet anlayışı, bu topraklarda ilelebet payidar kalacaktır."
     Grup Sekreteri Fatma Benli de silahlı mücadelenin sona erdiğini belirterek, çatışmaların devam etmesi ve şehitlerin gelmesi durumunda, ayrışmaların devam edeceğini söyledi.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş/Atakan Çelik
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER