Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker: "(Başbakan Erdoğanla yaptıkları toplantı) Bu, bir tartışma toplantısı değildi, izlenim toplantısıydı" -"Sayın Başbakan, 6 saat boyunca herkesi dinledi, herk


ERZURUM (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam yaptıkları görüşmeye ilişkin, "Bu bir tartışma toplantısı değildi, izlenim toplantısıydı" dedi.
     Paker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda her gruptan üç kişinin yer aldığını ve bölgeleriyle ilgili izlenimlerini anlattığını söyledi.
     Bunun, daha çok bir izlenim toplantısı olduğunu vurgulayan Paker, şunları kaydetti:
     "Sayın Başbakan, 6 saat boyunca herkesi dinledi, herkesin söylediklerini not aldı. Orada daha çok olay anlatıldı. Bu projenin normal sonucu ay sonunda gelecektir. O zaman da işte herkes hükümete birtakım öneriler getirecektir diye tahmin ediyorum ama bu toplantı, öyle bir toplantı değildi. Neler olduğunu, insanların nasıl reaksiyon gösterdiği, grupların kendi içlerinde nasıl çalıştığı gibi şeyler konuşuldu."
     Başbakan Erdoğanın kendilerine teşekkür ettiğini belirten Paker, "Bu bir tartışma toplantısı değildi, izlenim toplantısıydı. Başbakan, konuşmadı zaten, biz konuştuk. Herkes izlenimlerini anlattı. Bazı talepler dile getirildi" diye konuştu.
     Toplantıda kendisinin, Doğu Anadolu Bölgesi Grubunun izlenimlerini paylaştığını anımsatan Paker, "Toplantıdaki en önemli şey, Sayın Başbakanın 6 saat boyunca böyle bir görüşmeye vakit ayırarak, ertesi gün önemli bir işi olmasına rağmen, bizim söylediklerimizi tek tek kendisinin not almasıdır. Gecenin en önemli olayı oydu" diye konuştu.
    
     -"Otosansür olmadan görüşler dile getirildi"-
    
     Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ise toplantıya Güneydoğu grubundan kendisinin yanı sıra Başkan Vekili Kezban Hatemi ve Sekreter Mehmet Emin Ekmenin katıldığını belirtti.
     Toplantıda sırayla herkese söz verildiğini kaydeden Ensaroğlu, süre sınırlaması olmadan 1 aylık izlenimleri ile en çok öne çıkan talepleri anlattıklarını ifade etti.
     Başbakan Erdoğanın sonuna kadar kendilerini dikkatle dinleyerek, not aldığını ve zaman zaman sorular sorduğunu anlatan Ensaroğlu şöyle konuştu:
     "Doğrusu görebildiğim kadarıyla bütün arkadaşlar herhangi bir otosansür olmadan görüşlerini dile getirdi. Özellikle bize iletilmiş soruları aktardığımızda, Başbakan, hemen yanıtladı. İnşallah 1 ay sonra daha kapsamlı değerlendirme olacak. Bu toplantıyı iç değerlendirme toplantısı olarak tanımlamak daha doğru olur. 1 ay sonraki toplantıya her grup artık iç toplantılarını yapmış, raporlarını hazırlamış şekilde gelirler."
    
     -"Bölgedeki talepler Başbakana iletildi"-
    
     Yılmaz Ensaroğlu, Güneydoğudaki izlenimlerini, bölgede toplumsal bir problem olmadığını, bölge insanının, bölünme fobisini anlamakta zorlandığını Başbakan Erdoğana aktardığını söyledi.
     Kürt nüfusun bölge dışında da yaşaması nedeniyle toplumsal entegrasyonun ileri aşamada olduğu, bu nedenle özerklik ve ayrılma gibi şeylerin bölge insanının gündeminde olmadığını söylediğini ifade eden Ensaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bölge insanının, zaman zaman başka bölgelerde yaşanan akil insanlara tepkiyi de anlamadıklarını ve barış, huzur diyen insanlara nasıl bunların yapıldığını sorduklarını aktardım. Ana dilin kamu hizmetinde kullanılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konularında en yaygın talepler olduğununu söyledim. Ayrıca geri çekilme konusunda 1999daki gibi olumsuz şeyler yaşanacağı konusunda tedirginlik olduğunu söyledim. Sayın Başbakan ise geri çekilme konusunda kamuoyuna daha önce söylediklerinin arkasında olduklarını belirtti."
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER