Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Mutkide 3 yakınını faili meçhul cinayetler sonucu kaybettiği öne sürülen aileyi ziyaret etti


BİTLİS (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Mutkide 3 yakınını faili meçhul cinayetler sonucu kaybettiği öne sürülen aileyi ziyaret etti.
     Bitlisteki temaslarını sürdüren Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Ayhan Ogan, Abdurrahman Dilipak, Mahmut Arslan, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Uçum, kent merkezindeki Ulu Cami önünde vatandaşlar tarafından davul zurnayla karşılandı.
     Öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibiyle halay çeken heyet üyeleri, daha sonra Mutkinin Pınarbaşı Mahallesinde yaşayan Çetin Birlikin evini ziyaret etti.
     Heyet üyeleri, 1995 yılında babası ve 2 ağabeyini faili meçhul cinayetler sonucu kaybettiği öne sürülen Çetin Birliki dinledi.
     Onurlu bir barış için her bireye önemli görevler düştüğünü belirten Birlik, herkesin barışa katkı vermesi gerektiğini söyledi.
     Birlik, ülkede geçmiş dönemlerde büyük travmalar yaşandığını vurgulayarak, toplumsal uzlaşma için devletin geçmişiyle hesaplaşması gerektiğini dile getirdi.
     Ölenlerin yakını İhsan Birlik ise faillerin belli olduğunu savunarak, "Devlet büyükleri, sağ olsun Başbakanı takdir ediyorum çok büyük bir işe girişti. Temennimiz bu sürecin devam etmesi" ifadelerini kullandı.
     Heyet Başkanı Can Paker ise anlatılanları dinledikten sonra kendilerine görev düştüğünü bildirerek, "İnşallah cenazeler bulunur. Temennimiz faillerin bulunması" diye konuştu.
     Grup üyesi Zübeyde Teker de Bitlisin ağır ve acı travmalar yaşadığına işaret ederek, "Beklentimiz yeni süreçte, tüm bu mağduriyeti yaşayanların sesini yükseltmesi ve bunda ısrarcı olmasıdır. Bizler darbelerin hepsini yaşadık. Buna rağmen çok önemli ve değerli olan insanların barıştan, haktan, eşitlikten yana olması" dedi.
    
     -Şehit bekçi Budakın ailesine ziyaret-
    
     Heyet üyeleri daha sonra 1991 yılında teröristlerin ilçe merkezine düzenlediği saldırıda şehit olan bekçi İsa Budakın evini ziyaret ederek, oğlu Özen ve eşi Muhabbet Budakı dinledi.
     Özen Budak, babasının emniyette bekçi olduğunu ve şehit edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
     "Mutki Mal Müdürlüğünün veda yemeği vardı. Tüm kurum amirleri oradaydı. O gün Mutkiye PKKlılar baskın düzenledi. Babam o gün kendini feda etti ve öldürüldü. Babam ölünce ben 13 yaşındaydım. O günden bu yana biz de ağlıyoruz. Allah sizden razı olsun. İnşallah barış olur. Hepimiz aileyiz. Biz sadece bayram ve törenlerde hatırlanmak istemiyoruz. Bize ilgi göstersinler. Biz de barıştan yanayız."
     Muhabbet Budak da Başbakanın barış isteğini desteklediklerini ancak şehit ailelerinin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Şehit aileleri unutulmasın ve bir kenara atılmasın" dedi.
     Bitlis Şehit Aileleri Derneği Başkanı Seyfettin Apak ise bölgede çok sayıda şehit bulunduğunu bildirerek, "İki tarafta bedel ödedi. Geçmişi unutmadan geleceğimize bakmamız lazım. Bu ülke kalkınmak istiyor" diye konuştu.
    
     Muhabir: Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER