Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Korkut: -"Şu kesin ki bu silah bırakma ve geri çekilme süreci başka araçlarla desteklenmezse toplumda bu sorunların yeniden olmamasının garantisi verilemez"


BURSA (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Levent Korkut, "Şu kesin ki bu silah bırakma ve geri çekilme süreci başka araçlarla desteklenmezse toplumda bu sorunların yeniden olmamasının garantisi verilemez" dedi.
     Birlik Vakfı Bursa Şubesinde, üyelerle bir araya gelen Korkut, 1980 öncesi dönem ve daha sonra yaşanan sorunların, toplumun kendi reaksiyon ve anlayışlarını geliştiremediği için ortaya çıktığını savundu.
     Korkut, Marmara bölgesinde şimdiye kadar 58 toplantı yaptıklarını söyledi. Bu toplantılardan çıkan en önemli sonuçlardan birinin "daha demokratik bir Türkiye talebi" olduğuna dikkati çeken Korkut, "Sadece Kürt sorunu için gidiyoruz ama her kesimin farklı talep, öneri ve görüşleriyle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla bunun üst başlığını daha demokratik bir Türkiye olarak gösterebiliriz" ifadesini kullandı.
     En büyük endişelerden birinin, "Bu durum kalıcı olabilecek mi-", "Bu durum tersine döner mi-", "Yeniden çatışma başlar mı-" sorularıyla gün yüzüne çıktığını dile getiren Korkut, şöyle devam etti:
     "Burada en kritik nokta, anayasanın mümkün olan en geniş konsensüsle çıkmasıdır. Yüzde 100 hiçbir ülkede bugüne kadar bir anayasa süreci yaşanmamıştır ama yüzde 70in üzerinde, yüzde 80e varan bir konsensüs, yeterli konsensüs deniliyor buna, yakalanabilirse yeni anayasanın temelinin sağlam olabileceğini düşünüyoruz. Bunun için de tabii Mecliste bulunan partilerin önemli bir kısmının buna destek veriyor olması gerekir. İdeali budur ama bu gerçekleşmezse ne olacak- Tabii bu başka bir alan, başka bir soru işareti. Şu kesin ki bu silah bırakma ve geri çekilme süreci başka araçlarla desteklenmezse toplumda bu sorunların yeniden olmamasının garantisi verilemez. Öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiyede geleceğe yönelik olarak silahsızlanmayı sağlamak değil, sorunu kökünden ortadan kaldıracak siyasal, iktisadi ve sosyal politikalar geliştirmeliyiz."
     Korkut, görüşmelerinde genellikle "Niye böyle gökten iner gibi bir süreç var-" sorusuyla karşılaştıklarına değinerek, bunun pek gökten inmediğini ve aslında 12-13 yıl gibi daha önceden gelişen bir süreçten bahsedilebileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER