Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Hakyemez: "Ben hükümetin bölünmez bütünlük ve şehitler konusunda en az bizim kadar hassas olduğu kanaatindeyim" -Grup üyesi Bayraktar: "Süreç başarıya ulaşırsa o bölgedek


RİZE (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, "Ben hükümetin bölünmez bütünlük ve şehitler konusunda en az bizim kadar hassas olduğu kanaatindeyim" dedi.
     Hakyemez ve beraberindeki grup sekreteri Fatma Benli ile grup üyeleri Ahmet Gündoğdu, Şemsi Bayraktar, Bendevi Palandöken, Oral Çalışlar ve Yıldıray Oğur, Rizede bir otelde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları, meslek grubu ve sendika temsilcileri ve yerel basın çalışanlarıyla bir araya geldi.
     Katılımcılar, grup başkanı ve üyelerin açılış konuşmalarının ardından çözüm sürecine dair görüşlerini aktardılar.
     Katılımcılardan Ahmet Kavalcı, çözüm süreci dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğana dua edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bir komşum var, Kıbrıs gazisi Hasan. 39 senedir hala yatarken Allah Allah diye bağırıyor, acı çekiyor, terliyor. Artık neslimiz askerden geldikten sonra bunalıma girmesin. Türkiye, Rize Vansız, Gaziantepsiz, Şanlıurfasız olamaz. Yoksa biz aç kalırız, oralar bizim topraklarımız. Ne yapmamız lazımsa yapalım. Benim bir şeyim yok ama sorunun çözümü için ne gerekiyorsa vermeye hazırım" diye konuştu.
     İsmail Şalvaroğlu, askerlik için öncelikle Karadeniz insanının doğuya gittiğini ifade ederek, "Terörü bitirelim. Rizeli akıllıdır, akıllı olmasak bizden başbakan çıkar mı- Adam gelmiş elinde dosya, başka konuları okuyor. Bırakın bunları, çözüm sürecini konuşalım" dedi.
     Mahmut Dabak, "Karşımızdaki heyet Türkiyedir. Bu şekilde kabul ediyoruz. Herkes bu ülkede birileri tarafından itildi kakıldı. Gelinen nokta itibariyle evde çıkan yangına su sıkılıyor. Biz bu yangına su sıkan ekibi alkışlamalıyız. Ölüye rahmet gelsin de nereden gelirse gelsin" diye konuştu.
     Eski bakanlardan Tuncay Mataracı ise "Eğer Türkiyede terör duracaksa, anneler ağlamayacaksa kim yaparsa yapsın, ben ona teşekkür ederim. İnanıyorum ki bu süreç olumlu olarak devam edecektir. Buna her aklı selim katkıda bulunacak ve taşın altına elini koyacaktır" dedi.
     Katılımcılardan Osman Erdoğan, Hakyemez ve grup üyelerine, eşinin bahçeden topladığı çiçekleri verdi.
     Hakyemez, Erdoğana teşekkür ederek, "Biz Karadenizde çiçekle karşılanmaya alışkın değiliz" dedi.
     Çözüm sürecine ilişkin yürütülen çalışmalarda Rizenin 17. il olmasına rağmen yeni duyduğu söylemler olduğunu ve faydalı bir toplantı geçirdiklerini vurgulayan Hakyemez, şunları kaydetti:
     "Burada söylediğimiz her şeyi 17 ilde de söyledik, eğer başka yerde farklı bir şey söylersek o zaman bizi eleştirebilirsiniz. Şehit ailelerine, şehitlere yönelik bakış açımızda hiçbir değişiklik olmamıştır. Bu ayrı bir meseledir, gönlümüzdeki yerleri çok farklıdır. Bundan sonra anaların ağlamaması, insanların birbirini öldürmemesi farklı bir meseledir. Para almadan bu heyette yer aldığımıza kimse inanmıyor, inanmazlar tabi. İnansalar bizim gibi düşünürler, biz inanıyoruz ve yapıyoruz. Bu iş para ile yapılmayacak kadar ulvi bir iştir. Bir memleket meselesidir. Bunu böyle gördüğümüz için varız. Toplantılarda bildiklerimizi söylüyoruz, bilmediklerimizi zaten bilmiyoruz. Açıkçası komisyonda yer alan kişi olarak çok fazlada bir şey bilmek istemiyorum. Yüzde 50 oy almış bir hükümete güveniyorum. Ben hükümetin bölünmez bütünlük ve şehitler konusunda en az bizim kadar hassas olduğu kanaatindeyim. Bu işin içine girerken, Dolmabahçedeki toplantıya giderken hükümet bize bir şeyler söyleyecek diye düşündüm ama ne bu konuda ne de yönteme dair bir şey söylenmedi. 17 ilde bu toplantıları yapmış biri olarak şimdi iyi ki de söylenmedi diyorum."
    
     -"Birlikte yaşamanın çaresini aramalıyız"-
    
     Grup üyesi Bayraktar, misyonlarının, sorunun çözümüne katkı sağlamak için hassasiyetleri belirlemek olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     "Misyonumuz hükümetin süreçle alakalı bir planının hayata geçirilmesine yardımcı olmak değil. Bizim misyonumuz elbette sürece inanmakla beraber sizleri dinlemek, hassasiyetlerinizi öğrenmektir. Hükümet endişelerinizi dikkate alır veya almaz. Almazsa sizin tutumunuz ne olur, alırsa ne olur- Türkiye bölünecek, biz de buna çanak tutmaya gelmişiz gibi bir ifadenin kullanılması bizi üzdü. Bizim de hassasiyetlerimiz var, sizin gibi doğusuyla batısıyla yüzde 90ın üzerinde insanımız bölünmeye karşı olacak da bu ülkeyi birileri mi bölecek- Bu eşyanın tabiatına aykırı. Misyonumuzun iyi anlaşılması lazım, haksız yere birtakım ithamlara maruz kalıyoruz. Süreç başarıya ulaşırsa o bölgedeki doğal kaynaklarımızın rasyonel kullanılması Türkiyeye yarar sağlayacaktır."
     Grup üyesi Gündoğdu ise "Bizim Başbakana Başbakan akan kanı durdur dedemiz lazımken, Başbakan akan kanı durduralım diyor. O zaman birileri durdurmayalım mı demek istiyor diye bunu sormak gerekiyor" dedi.
     Başkanlık sisteminin bu süreçte tartışılmasını lüzumsuz bulduğunu ifade eden Gündoğdu, "Bizim terörün bir daha iklim bulmamasını konuşmamız lazım. Biz birlikte yaşamamak için kaşımak yerine birlikte yaşamanın çaresini aramalıyız" diye konuştu.
     Grup sekreteri Benli, birtakım kaygıların, sıkıntıların doğal olduğunu söyleyerek, "Bu kaygıların gerçekleşmemesi için hep birlikte çaba göstermeliyiz. Eğer güçlüyseniz hiç kimse sizi bölemez. Eğer oyun oynayan değil, oyun kurucuysanız istediği kadar insanların sizin üzerinizde menfaati olsun kimse size bir şey yapamaz."
     Grup üyesi Çalışlar, Türkiyenin uzun yıllardan beri ilk kez kendine güvendiğini ve "ben bu sorunu çözerim" dediğini savunarak, "O nedenle kendimize güvenmeliyiz" dedi.
     Grup üyesi Oğur ise "Süreç başarısız olursa ne olur- Ne olacak, yeniden başladığımız yere döneriz. Olan, hayatını kaybeden insanlara olur" diyerek, bu sorunu ancak toplumun duyarlılıklarını yansıtacak bir iktidarın çözeceğini ifade etti. Oğur, "Bence toplum böyle olduğu için iktidar bu topluma güvenerek bu adımı attı. Toplum artık bağırış çağırıştan sıkıldığı ve böyle bir olgunluk düzeyine ulaştığı için iktidar da bu topluma güvenerek böyle bir adım attı. Vatansever hiçbirini rahatsız edecek bir durum yok. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" görüşüne yer verdi.
     Çözüm sürecine ilişkin toplantı 4 saat 33 dakika sürdü. 350 kişinin davet edildiği toplantıda 33 kişi sürece ilişkin görüşlerini dile getirdi.
     Toplantının adından Grup Başkanı Hakyemez ve üyeler, katılımcılarla birlikte yemekte bir araya geldi.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER