Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Kızıltepe ilçesinde kanaat önderlerinden eski milletvekili Timurağaoğlu ile görüştü -Heyet Başkanı Ensaroğlu: Heyet olarak bu büyükleri ziyaret etmek, onların düşü


MARDİN (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Kızıltepe ilçesinde kanaat önderlerinden eski milletvekili Abdulkadir Timurağaoğlu ile görüştü.
     Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile Mehmet Emin Ekmen uçakla Mardine geldi.
     Ensaroğlu, Mardin Havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakırdaki çalışmaların ardından geldikleri Mardinde bir takım görüşmeler ve ziyaretler yapacaklarını söyledi.
     Hükümetin kalıcı bir barış için atması gereken adımları millet ile belirleme gibi bir kararlılığının bulunduğunu kaydeden Ensaroğlu, şöyle devam etti:
     Diyarbakırda da çok ciddi ölçüde genel olarak gözlemlediğimiz ortak husus şu. Artık herkes bu sorunun silahsız barışçıl demokratik yöntemlerle kalıcı bir çözüme kavuşturulması hususunda bir kararlılık var. Bu tartışma konusu bile olmuyor. Bugüne kadar uygulanmış yöntemler ile çözülmediğini en iyi bilen çünkü bu bölge halkı. Bu anlamda herhangi bir problem yok. Bizim de onlara herhangi bir şey anlatmamıza gerek yok ama daha çok bu süreçle ilgili farklı çevrelerden farklı sorular gündeme geliyor. Kaldı ki zaten sürecin detaylarına yani arka planına biz de sizlerden daha fazla bilgiye sahip değiliz, olmamız da gerekmiyor. Eğer özellikle silahlı çatışma söz konusu ise ve o silahlı insanların da silahların susması, silahların bırakılması ya da bizdeki gibi işte sınır dışına çekilmesi gibi süreçlerin zaten aleni olarak yapılması akıl dışı olur. Onu kimse beklememeli. Doğrusu biz de onu merak etmiyoruz, sormuyoruz.
     Ensaroğlu, sorunun kalıcı bir çözümle sonuçlanmasını istediklerini belirterek, Sadece tek talebimiz beklentimiz var. Bir daha kimsenin burnu kanamadan herhangi bir aileye ateş düşmeden bu sorun kalıcı bir çözümle barışla sonuçlansın dedi.
     Yılmaz Ensaroğlu ve Mehmet Emin Ekmen, daha sonra kendilerine katılan Fazıl Hüsnü Erdem ve Ahmet Faruk Ünsal ile Kızıltepeye bağlı Altıntoprak köyünde yaşayan kanaat önderlerinden eski milletvekili 83 yaşındaki Timurağaoğlunu evinde ziyaret etti.
     Timurağaoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki aile büyüklerine ait fotoğrafları heyettekilere gösterdi. Daha sonra Ensaroğlu, burada yaptığı açıklamada, Mardinde ilk durak olarak ziyaretlerini tarihi mekanlara yaptıklarını belirtti.
     Sadece cumhuriyet dönemi değil, cumhuriyet öncesinde de bu topraklarda bu milletin birlikte yaşaması için ciddi bedeller ödemiş kişilerin bulunduğunu anlatan Ensaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Eskiden beri bu toplumda bölünmeyi parçalanmayı değil, birlikte yaşama idaresi göstermiş insanlar olmuştur. Böyle bir büyüğümüzün yanındayız. Doğrusu geleneksel kanaat önderleri Güneydoğuda insanların sözlerine, düşüncelerine, görüşlerine önem verdiği insanlar. Biz de heyet olarak bu büyükleri ziyaret etmek onların düşüncelerini görüşlerini nasihatlerini ve uyarılarını almak isteriz. Çünkü bunların düşünceleri tecrübelerini eğer yeni süreçlere katmazsak yapılacak yeni düzenlemelerin atılacak adımların toplumsallaşması daha zor olacaktır. Ben de umuyor ve diliyorum ki bundan sonra bu topraklarda kan akmaz. İnsanlar huzur ve barış içerisinde birlikte yaşamayı sürdürürler.
    
     -Suriyedekiler de barış istiyor-
    
     Timurağaoğlu ise amaçlarının kan dökülmemesi, kanın durdurulması olduğunu vurgulayarak, kanın durdurulmasının da barışla olacağını kaydetti.
     Küçükten büyüğe herkesin barışı sevdiğini Allahın emrinin de barış olduğunu aktararak Müslümanların kardeş gibi hareket etmeleri gerektiğini belirten Timurağaoğlu, Bizim aşiret Kürt aşiretidir. Balkan savaşlarına katılmış. Aşiretin yarısı Suriyededir. Birçoğu şimdi buraya gelmiş. Suriyedekiler de barış istiyor. Kan dökülmemesi ve davanın büyümemesi için kapanması taraftarıyız. Herkes bunu istiyor diye konuştu.
     Heyettekiler daha sonra kurulan yer sofrasında yemek yedi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan-İbrahim Sincar / İbrahim Yakut / İrfan Cemiloğlu
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER