Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyetinin, Zonguldaktaki toplantısında çözüm süreciyle ilgili görüşleriyle öne çıkan köy muhtarı, "tahammülsüzlüğe bile tahammül edebilmenin" her türlü sorunun aşılmasına katkı sağl


ZONGULDAK (A.A) - Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyetinin, Zonguldaktaki toplantısında çözüm süreciyle ilgili görüşleriyle öne çıkan köy muhtarı, "tahammülsüzlüğe bile tahammül edebilmenin" her türlü sorunun aşılmasına katkı sağlayacağına inanıyor.
     Çaycuma ilçesine bağlı 110 haneli Burunkaya köyünde iki dönemdir muhtarlık yapan 4 çocuk babası Kadir Aktaş (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 Nisan Salı günü kentte çözüm süreciyle ilgili düzenlenen toplantının çok verimli geçtiğini, görüşlerini paylaşma fırsatı bulduğunu söyledi.
     Türkiyede 30 yıldır kanayan bir yaranın olduğunu, her kesimden insanın bunun ne zaman biteceğini sorduğunu ifade eden Aktaş, "Toplantıda söz aldığımda orada gelişen bir olaydan dolayı tahammülsüzlüğe tahammül ettiğimiz zaman ancak gerçek demokrat oluruz dedim. Çünkü, bu zamana kadar bundan çok çektik. Herkesin yapısı, düşüncesi değişiktir. Herkesin aynı düşündüğü bir ortam dünyanın hiçbir yerinde yok" diye konuştu.
     Aktaş, çözüm süreciyle ilgili çalışmaları çok önemsediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "Köye 4 yıl önce 10 çöp kovası koydum ancak vatandaşlar bunları çöp atmak yerine başka amaçlarda kullandı. Ben bir daha denemem gerektiğini düşündüm, ısrarla çöp kovaları koydum. Şimdi köy sakinleri 1 saat çöp arabası geç kalsın hemen telefona sarılıyor. Bazı şeyler ilk denemede başarısız olabilir ama bunu yarıda bırakmamız gibi düşünce bizim tahammülsüz olduğumu gösterir. Başkalarına sen bana tahammül edemiyorsun derken bile aslında kendi tahammülsüzlüğümü ortaya koyuyoruz. Tahammül etmesini öğrendiğimiz zaman her şeyi başarırız."
    
     -"Kızımın doğuda öğretmenlik yapmasını istiyorum"
    
     Doğunun yıllarca devletin memuru için sürgün yeri gibi algılandığına işaret eden Aktaş, "Devletin artık hatayı cezalandırmak amacıyla kimseyi doğuya göndermemesi lazım. Böyle bir mantık yok. Türkiyeli kavramını çok inanıyorum. Bizim kültürümüzde binlerce yıldır hoşgörü var. Öğretmen lisesinde okuyan kızıma senin doğuda görev yapmanı istiyorum dedim. Çünkü, oraları bile ihmal ettiğimizi düşünüyorum. Ülkemizin her yerini bir bütün olarak görmeliyiz" ifadelerini kullandı.
     Aktaş, çözüm sürecini sorunun giderilmesinde önemli bir adım gördüğünü vurgulayarak, "Bizim yaptığımız yanlışlardan birisi, kimin yaptığını çok sorgulamamızdır. Aslında kimin yaptığı değil ne yapılmak istendiği önemli. Ortaya çıkacak olan tabloya bakmak lazım. Benim hiçbir siyasi partiyle alakam yok. Olaya bu gözle bakıyorum" dedi.
    
     -Köyün akil insanları
    
     Köydeki 15 kişiye yakın arkadaş grubuyla "beyin fırtınası" yaptıklarını anlatan Aktaş, şöyle konuştu:
     "Biz birbirimizi olduğumuz gibi kabul ediyoruz. Farklı kültürden farklı düşüncelerden arkadaşlarla birlikte olduğumuz zaman tahammül edebilmek orada başlıyor. Ortak paydayı arıyoruz. Bin ortak noktamız varken bir ayrı noktanın hepsinden üstün gelmesine izin vermemeliyiz. Var sen şundan ol, benim senle bin ortak özelliğim var ama farklı ikinci özelliğini sayamam. Ortak paydada insanlarla bir araya gelebiliriz."
     Aktaş, çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini köy sakinleri ve diğer vatandaşlarla da paylaştıklarını belirterek, "Oturup dinleyip en son konuştuğunuzda, fikirleri süngerden geçirdiğinizde ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Hata yapma riskiniz de azalıyor" dedi.
    
     -Eski köye yeni adet getirdi
    
     Arkadaşlarıyla birlikte 2009da kurdukları Burunkaya Eğitim ve Kültür Derneğiyle köylerinde üniversiteyi kazanan bütün gençlere burs verdiklerini anlatan Aktaş, sosyal donatılarla vatandaşların yaşam kalitelerini attırmaya çalıştıklarının söyledi.
     Köyde spor aletlerinin, halı sahanın ve oturma gruplarının yer aldığı kompleks yapımını tamamlamak üzere olduklarının ifade eden Aktaş, "Her kararı oluşturduğumuz köy meclisi diye tanımlayabileceğimiz toplantılarla alıyoruz, oylamalar yapıyoruz. Gündem oluşturup vatandaşlara söz hakkı tanıyoruz. İnsanların sözünü kesmemeyi öğrendik. Herkes düşüncesini eleştirisini paylaşabiliyor. Böyle bir atmosfere sahip olduk. Eski köye yeni adet getirdik" diye konuştu.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER