Çözüm süreci

Çözüm süreci -Terör örgütü PKKnın sınır dışına çekilmesini değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: -"Karardan büyük memnuniyet duyuyoruz" -Batman TSO Başkanı Nasıroğlu: -"Çekilmeyle bölgemize yeni bir güneş doğacak" -Si


DİYARBAKIR (A.A) - Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, terör örgütü PKK üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan vatandaşların bugünkü açıklamayı yakından izlediğini söyledi.
     Elçi, şöyle konuştu:
     "Bu karar çok önemli bir gelişmedir. Sürecin kesintiye uğramadan öngörüldüğü gibi devam ediyor. Karardan büyük memnuniyet duyuyoruz. 30 yılı aşkın süredir silahlı ihtilaf biçiminde devam eden ve on binlerce insanın yaşamına mal olan sorunun, artık silahların bir yana bırakılarak barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmeye çalışıldığını görmek heyecan vericidir. Bu sürecin adım adım devam ederek, barışın gerçekleşmesine vesile olmasını diliyoruz."
     Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, geri çekilme kararının çok önemli olduğunu belirterek, "Öncelikle geri çekilmenin iki boyutunun da oluşturulması gerekiyor. Bunlar silahsızlandırma ve topluma kazandırmadır. Örgütün geri çekilmesini önemsemek gerekiyor. Ama bunun devamında yeniden çatışmalı ortamın doğmaması için Türkiyedeki demokrasi alanları genişletilmeli" dedi.
    
     -"Bu kritik bir eşik"-
    
     Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim, uzun yıllardır Türkiye kamuoyu tarafından şiddetin bitmesi yönünde ortak kanaat olduğunu, yakın zamanda bu yönde oluşan havanın herkesi sevindirdiğini kaydetti.
     Pratik adımların atılmasının bu sevinci daha da artırdığını dile getiren Sevim, şöyle dedi:
     "Bu kritik bir eşik. Herhangi bir sorun olmadan sürecin tamamlanmasını umuyoruz. Yalnız şiddetin bitmesi tüm sorunların bitmesi anlamına gelmiyor. Kritik eşik aşıldıktan sonra özellikle siyasetin önünün açılması lazım. Siyasi Partiler Yasasında bir değişiklik olmalı. Seçim barajının düşürülmesi ve siyaset yapan kişilerin, kimliğinden dolayı cezaevinde olanların bir an önce bırakılması gerekiyor. Yoksa süreç eksik kalır, amacına ulaşmaz. Geri çekilme atılan ilk pratik adım olarak bizleri sevindiriyor."
     Batman Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Osman Nasıroğlu da çok önemli bir süreçten geçildiğini, Cizre ilçesinde yaşanan bazı provokasyonların barış sürecini etkilememesi gerektiğini belirtti.
     Geri çekilmenin bölgedeki yatırımları artıracağını ifade eden Nasıroğlu, "Çekilme ile bölgemize yeni bir güneş doğacak. Şu anda işadamları bölgede yatırım yapmak için başvuruyor. İkili görüşmeler gerçekleştiriyoruz" dedi.
    
     -"Sürecin devam ettiğini gösteriyor"-
    
     Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, geri çekilme açıklamasının çok olumlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
     "Sürece taş koymak isteyen herhangi birinin saldırısı durumunda süreç sekteye uğrayacaktır. Bu nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor. Çekilme, çok yerinde bir karar ve sürecin devam ettiğini gösteriyor. Karşılıklı adımların atılması süreci daha da olumlu hale dönüştürecektir."
    
     -"Silahların susma zamanı gelmiştir"-
    
     Merkezi Mardinde bulunan Uluslararası Stratejik Tahlil Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, silahlı çekilme sürecinin birtakım sıkıntıları beraberinde getirme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.
     Geçiş koridorunda kirli oyunların oynanma ihtimaline karşı hem askerin hem de geçişi sağlananların dikkatli olması gerektiğine işaret eden Akgül, "Yeni bir sivil anayasanın acilen çıkartılması halinde birçok soruna çözüm olacağı inancındayız. Normalleşme sürecinin herhangi bir takvime bağlı kalmaksızın doğal akışı içerisinde kardeşlik ortamının sağlayacağı aşikardır. Çekilmenin silahsız yapılmasının daha mantıklı olacağını düşünüyoruz" dedi.
     Mardin Baro Başkanı Azad Yıldırım, çözüm sürecini başından beri desteklediklerini belirterek, geri çekilmenin toplumun tamamını rahatlatacağını kaydetti.
     Sorunun silahla veya buna benzer bir şekilde çözülmesinin başından beri yanlış olduğunu savunduklarını ifade eden Yıldırım, "Silahların susma zamanı gelmiştir. Ayrıca CHP de artık bu kapsamda daha aktif rol almalı. Sivil siyasetçilerin de serbest bırakılması gerekir" diye konuştu.
    
     -"Provokasyona karşı çok dikkatli olunmalı"-
    
     Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, geri çekilme sürecinin sağlıklı bir şekilde sona erdirilmesinin önemli olduğunu dile getirerek, "Bu nedenle provokasyona karşı çok dikkatli olunması gerekir. Bu sürecin açıklamada belirtildiği gibi seri bir şekilde tamamlanması olası provokasyon ihtimallerini de azaltır. Hepimizin bu süreçte dikkatli olmasında geleceğimiz açısından yarar var" dedi.
     Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da süreçte dile getirilen söylemlere uyulması gerektiğini belirterek, "Çözüm süreci sayesinde geldiğimiz bu günleri özlemle bekliyorduk. Artık bu aşamaya geldikten sonra süreçten geri dönüş olmamalı" dedi.
    
     Muhabir: Ekip/Behçet Güngör
     Yayıncı: Ziver Büyüktaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER