CÜde süper elit kademe patates tohumu

CÜde süper elit kademe patates tohumu yetiştirildi -Üniversite yerleşkesindeki 300 dekar alanda yetiştirilen 8 çeşit, süper elit kademe patates tohumunun hasadı yapılıyor -Bu tohumluklar, 4 kez daha ekildikten sonra tüketilebilir


SİVAS (A.A) - Merve Topuz - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ile bir firmanın işbirliğinde yürütülen Süper Kademede Farklı Patates Çeşitleri Tohum Çoğaltılması ve Tohum Niteliklerinin Belirlenmesi projesi kapsamında, üniversite yerleşkesindeki 300 dekar alanda yetiştirilen 8 çeşit, süper elit kademe patates tohumunun hasadı yapılıyor.
     CÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates tohumunun süper (S), süper elit (SE), ön elit ve elit olmak üzere 4 kademede üretildiğini söyledi.
     Türkiyede sadece süper elit, ön elit ve elit kademe tohum ekildiğini ifade eden Eleroğlu, S kademe olarak tanımlanan birinci kademe patates tohumunun (mini yumrudan sonraki hali) yurt dışından ithal edildiğini belirtti.
     Ar Tarım Tohumculuk ile işbirliğinde yürüttükleri proje kapsamında, S kademe tohumun Türkiyede ilk kez CÜ arazisinde toprakla buluşturulduğunu bildiren Eleroğlu, bu S kademe tohumlardan süper elit kademe tohumlar elde ettiklerini söyledi.
     Yetiştirilen bu tohumların içerik, verim ve besin değeri açısından da üniversitede incelendiğini anlatan Eleroğlu, bu tohumluk patateslerin 4 kez daha ekildikten sonra sofraya gelebileceğini kaydetti.
     300 dekarlık alandan yaklaşık bin ton sertifikalı tohum hasat etmeyi beklediklerini ifade eden Eleroğlu, bu sayede, yurt dışından tohum alırken ödenecek olan bir milyar liranın da ülkede kalacağını vurguladı.
     Eleroğlu, şunları kaydetti:
     Bu kadar sertifikalı tohum geçen yıllarda yurt dışından ithal ediliyordu. Biz daha az maliyetle tohum aldık, şimdi patates tohumunu kendimiz yetiştiriyoruz. Gelecek yıl ekim yapılan alanı daha da artırmış olacağız ve aynı tarz da üretime devam edeceğiz. Bu bir ilkti, ümit ediyorum ki kısa bir süre sonra ülkemiz kendi tohumunun tamamını yetiştirecektir.
    
     -Sivasın patates üretim merkezi olması hedefleniyor-
    
     Üniversitenin bu çalışmayla üretime katkı sağladığını vurgulayan Eleroğlu, Sivasın patates tohumu üretiminde merkez haline gelmesi yönündeki çalışmalara öncülük ettiklerini ve bilimsel katkı sağladıklarını söyledi.
     Sivasta yetiştirilen patatesin, Türkiyenin sertifikalı tohum gereksiniminin yüzde 60-70ini karşıladığını belirten Eleroğlu, Sivasın bu bakımdan önemli bir merkez haline gelmeye başladığına dikkati çekti.
     Türkiyede birçok patates çeşidi bulunduğunu ifade eden Eleroğlu, çeşitler konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. Sertifikalı tohum kullanılmadığı sürece ülke topraklarının büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Eleroğlu, Bu sıkıntıları Sivasta yaşamak istemiyorsak, yetiştiricilerinin mutlaka sertifikalı tohum kullanmaları gerekmektedir. Bu hasadın patateslerinin hepsi sertifikalıdır ve bundan yetiştirilecek olan tohumlar da sertifikalı olacaktır diye konuştu.
     Türkiyede en kaliteli patatesin Sivasta yetiştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, yurt dışına gönderilen patateslerin kalite açısından analiz edildiğini ve sonucunda da bazı ülkelerin Sivastan patates talep ettiğini söyledi.
     Hedeflerinin insanlara kaliteli patates yedirmek olduğunu dile getiren Eleroğlu, öz kaynakları kullanarak yabancı ülkelerle rekabet edebilir konuma gelmek istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber CÜde süper elit kademe patates tohumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER