CÜde Buğday Islah Projesi başladı

CÜde Buğday Islah Projesi başladı


SİVAS (A.A) - Cumhuriyet Üniversitesinde (CÜ) Buğday Islah Projesi başladı.
     CÜden yapılan yazılı açıklamada, Sivas Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyelerinin Buğday Islah Projesi kapsamında 40 farklı çeşit buğdayı deneme alanına ektikleri bildirildi.
     Projenin, Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy ve öğretim görevlileri Volkan Yörük ile Mustafa Öztürk tarafından yürütüldüğü, kampüs içerisinde tahsis edilen deneme alanına buğday hat ve çeşitlerinin ekiminin yapıldığı belirtildi.
     Açıklamada, proje kapsamında buğday çeşit verim denemelerinde 50-60 farklı buğday çeşidi, 150 farklı buğday hattı ve melezleme çalışmalarının yapılması amacıyla melez bahçesi oluşturulduğu kaydedildi.
     Karaköy, hastalıklara, zararlılara, soğuğa, kurağa toleranslı, dayanıklı, kaliteli ve yüksek verimli yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.
     Sivasın tarımsal faaliyetler noktasında önemli bir şehir olduğunu belirten Karaköy, Sivas, Türkiyenin ikinci büyük yüzölçümüne sahip il olmasının yanı sıra 11 milyon dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülmesi de büyük önem taşımaktadır. Buğday çok stratejik bir üründür. Buğday ıslah projesindeki amacımız eski tip buğdaylar yerine daha kaliteli, daha verimli, çiftçinin cebini doldurup, yüzünü güldürecek ve tarım topraklarının daha güzel kullanıma imkan sağlayacak yeni çeşitlerin bölgeye kazandırılmasıdır ifadelerini kullandı.
     Temmuz ayında çiftçileri üniversite içerisindeki deneme alanlarına davet ederek, ürünleri tarlada göstereceklerini vurgulayan Karaköy şunları kaydetti:
     Çiftçilerimize, tüm ürünleri göstererek, test ettiğimiz ürünleri yerinde gözleme imkanı sağlayacağız. Ziraat fakültesinin, Sivasta olmaması büyük eksiklik. Sivas tarımsal anlamda önemli bir il. Biz tarımsal kalkınma anlamında bu çalışmayla öncülük yapmak istedik. Gerek tahıllar, gerekse tahıllara yakın ürünlerin yeni çeşitlerini bulmaya çalışacağız.
    
     Muhabir: Serhat Zafer
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber CÜde Buğday Islah Projesi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER