Çukurova Tıp Fuarı

Çukurova Tıp Fuarı -Adanada düzenlenen 3. Tıbbi Ürünler, Tıbbi Cihazlar, Hastane Donanımları ve Malzemeleri, Laboratuvar Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı törenle açıldı -Sağlık Bakanı Yardımcısı Kafkas: -Bugün artık Türkiyede


ADANA (A.A) - Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, Bugün artık Türkiyede Allaha şükürler olsun yurt dışına hasta göndermek yerine, yurt dışından yüz binlerle ifade edilen hastalar almaya başladık dedi.
     Kafkas, TÜYAP Adana Fuar ve Kongre Merkezindeki Adanada 3. Tıbbi Ürünler, Tıbbi Cihazlar, Hastane Donanımları ve Malzemeleri Laboratuvar Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı açılışında yaptığı konuşmada, geçmişte ülkeyi yönetenlerin insanına sağlıklı bakmadığını, bunun sonucunda da sağlık alanının sağlıklı olmadığını söyledi.
     Geçmişte, devletin milletin emrine girme problemi ve canının istediği gibi bir nesil yaratma hevesi bulunduğunu belirten Kafkas, cumhuriyet tarihinde ilk defa devletin ciddi anlamda milletin emrine girdiğini ve bunun sonucunda ise hep başarının yakalandığını belirtti.
     Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık Türkiyenin rol model ülke olarak takdim edildiğini anlatan Kafkas, şöyle konuştu:
     Artık sağlıkta dönüşümde İngiltere gelip Türkiyeden (Bu işi nasıl başardınız ve nasıl bir model oluşturdunuz-) diye talepte bulunuyor, sayın bakanımızı davet ediyor. Bu geldiğimiz yer çok kolay olmadı. Geçmişte bir SSKlı işçinin kızının Türkiyede tedavi olacağı sağlık tesisi olmadığı için yurt dışına gitmesi için mevzuat uygun değildi. Kanun teklifiyle yurt dışına işçilerin gitmesinin önünü açtık. Bugün artık Türkiyede Allaha şükürler olsun yurt dışına hasta göndermek yerine, yurt dışından yüz binlerle ifade edilen hastalar almaya başladık. Şimdi sağlık turizmi alanında 5 milyar dolarlık hedeften bahsediyoruz. Bu bile tek başına yetecek bir gösterge. Gerçekten potansiyelimize sahip çıkıp, yapabileceklerimizi ortaya koyduğumuz zaman neleri başarabileceğimizin çok çok önemli bir göstergesi.
     Bütün dünyanın gözünün artık Türkiyenin üzerinde olduğunu, Türkiyenin sadece sağlıkta değil, demokratik çağdaş ülke olarak insanların yaşam kalitesini artıran bir ülke olarak rol model ülke haline geldiğini dile getiren Kafkas, Bu bizim hem sorumluluklarımızı artırıyor, hem de avantaj sunuyor. Bugün Arap Baharı olan tüm ülkeler Sağlık Bakanlığımıza geliyorlar ve Sağlıkta Dönüşüm Programını nasıl yaptığımızı soruyorlar. Ve sağlıktaki projeksiyonlarını biz ortaya koyuyoruz. Bu şu anlama geliyor, eskiden biz yerli malı haftaları yapardık, şimdi inanıyorum ki bir süre sonra Orta Doğu bölgesinde Türk malı haftalarını başkaları yapmaya başlayacak. Çünkü biz kaliteyi ve iyiyi üretmeye başladık diye konuştu.
    
     -Tıbbi cihaz alanı-
    
     Türkiyenin, sağlıkta tıbbı cihaz alanında eksikliklerinin olduğunu, bu alanda teknoloji üretimi yapılamadığını belirten Kafkas, şöyle devam etti:
     Bu nedenle cari açığa ciddi anlamda mecburuz. Şu anda 750 üreticimiz var. 663 firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Bu alanda 300 milyar dolarlık dünya pastasından Türkiyenin payı 3 milyar dolar. Bunun yüzde 90ını yurt dışından getiriyoruz. Bunun için biz bu alanda çok ciddi anlamda teşvik vermek mecburiyetindeyiz. Çünkü bu sektör teknoloji ağırlıklı ve araştırmayı gerektiren bir sektör. Bakanlık olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Diğer bakanlıklar ve kuruluşlar da bu konuda elinden gelen gayreti gösteriyor. Artık devlet olarak biz üretmeyip, üretenleri teşvik edeceğiz, üretenin yanında olacağız. Bu konuda müthiş bir boşluk var. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar, dünya pastasından nasıl pay alabileceklerini konuşmalı. Bunun için örgütlü olmalıyız ve bu konuyu ele alıp tartışmalıyız.
     Sağlık alanında yapılan yenilikler ve düzenlemeler hakkında bilgiler veren Kafkas, özveriyle 24 saat esasına göre çalışan sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadığını da belirterek, her birisi hayat kurtarmak için çalışan sağlıkçılara herkesin sahip çıkması ve yapılan saldırılara karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.
     AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da daha önce farklı kulvarlarda olan sağlık ve turizm sektörünün yollarının şimdi kesiştiğini söyledi.
     Buna sağlık turizmi denildiğine işaret eden Ünüvar, Dünyada da sağlık turizmiyle ilgili potansiyel giderek büyüyor. Adanada sağlık turizmi konusunda öncülük yaptım ve bunun sonucunda bir dernek kuruldu. Derneğin kurulmasının ilk yılı sonunda ise kentimize bin 300 civarında yurt dışı kaynaklı hastanın geldiğini gördük. Bu konuda daha kapsamlı çalışma yapmak gerekir. Türkiye her yönüyle büyümeye ve gelişmeye devam edecek dedi.
     Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Anadolu Grubu Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ve Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizerin de konuşmalarının ardından fuarın açılışı yapıldı.
     Çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninden sonra Kafkas ve beraberindekiler fuardaki stantları gezerek sektör temsilcilerinden bilgi aldı.
     Fuar, pazar gününe kadar 11.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çukurova Tıp Fuarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER