Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü -Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Gaziantepi bir müzeler şehri yapacağız


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, arkeoloji alanında 2012 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görüldü.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Ankarada düzenlenen törenle ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün elinden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Zeugma Antik Kentinde kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Kutalmış Görkay ile birlikte aldı.
     Güzelbey, tören sonunda yaptığı konuşmada, 2008de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanarak 2010da Kültür ve Turizm Bakanlığına devri gerçekleştirilen Zeugma Mozaik Müzesinde, Gaziantepin tarihi zenginliklerini sergilediklerini belirtti.
     Ödülün kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Güzelbey,şunları kaydetti:
     Demek ki çalışmalarımız Sayın Cumhurbaşkanının gözünden kaçmamış. Bu büyük ödülle bizi onare ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenen mozaiklerin çıkarıldığı Zeugma Antik Kenti, Roma döneminin zenginliğini ve ihtişamını sergileyen bir açık hava müzesi konumunda. Yaklaşık 7 bin metrekare sergi alanı bulunan Zeugma Mozaik Müzesi ise dünyanın en önemli müzeleri arasında.
     Burada Zeugma Antik Kentinin Fırat Nehrinde kurulan Birecik Barajının suları altında kalan kısmından kurtarılan mozaikleri sergiliyoruz. Zeugma Mozaik Müzesinde dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği ile birlikte Roma ve Geç Antik Döneme ait 2 bin 248 metrekarelik mozaik, 140 metrekare fresk, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor.
     Zeugma Antik Müzesi ile birlikte Gaziantepteki başka bir kültür hazinesi olan Yesemek Antik Kentinin de UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Aday Listesinde yer aldığını anımsatan Güzelbey, Her iki antik kentimizde de kazı çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde, tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması ve sergilenmesi konusundaki çalışmalarımız devam edecek. Gaziantepi bir müzeler şehri yapacağız ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Gaziantep
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER