Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Aydın: Hayvan Yetiştiricileri için afet ilan edilmeli


SİİRT (A.A) - Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili M. Sıddık Aydın, hayvan yetiştiricileri için afet ilan edilmesi gerektiğini savundu.
     Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvan sahiplerinin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belirterek, bu nedenle hayvanların ucuz fiyatla elden çıkarıldığını söyledi.
     Kent merkezinde et fiyatlarının 9 lira 99 kuruşa kadar düştüğünü, yem ve saman fiyatlarının ise yükseldiğini belirten Aydın, şunları söyledi:
     Altı ay önce 50 kilogram canlı ağırlığa sahip olan bir koyun veya keçi 500 lira civarında satılmaktayken, bugün 250 ile 300 liraya bile alıcı bulamamaktadır. Bir koyun veya keçinin yıllık 200-300 liraya yakın yem, saman, ilaç ve bakım gibi masrafları var. Bu dönemde bir koyun, keçinin bedeli kadar yıllık gider masrafları olmaktadır. Hayvan sahiplerinin içinde olduğu sıkıntı Vandaki depremden daha acı ve daha şiddetli olmuştur. Bugün sadece Vanda, Siirtte değil tüm Türkiyede hissedilen bir deprem vardır. Bugün 100 koyunu olan bir yetiştirici 17-20 bin TL zarar etmektedir. Bu bir afettir. Hayvan yetiştiricileri için afet ilan edilmeli.
     Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayvan sahiplerine destekleme primleri verildiğini, son dönemde yetiştiricilere düşük fiyattan saman da tedarik etmeye başladığını belirterek, Yetiştiriciler bugün çok büyük zarardadırlar ve kendilerini düzlüğe çıkartmaları yıllarca sürebilir. Bu yüzden bakanlık afet durumu ilan edip yetiştiriciye hibe olarak küçükbaş hayvan başına 50 TL büyükbaş hayvan başına 200 TL nakdi yardım yaparak hayvan sahiplerini bu sıkıntıdan kurtarması gerekmektedir. Bu şekilde bir can suyu olacak hibe desteklemeler ile yetiştiriciler bir nebzede olsa nefes alabileceklerdir dedi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER