Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı

Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı -Her Yerde Adalet Platformu üyesi avukat Çetmili: Bazı baroların yine o bilindik, ayrımcı dille, kararı ve yüksek mahkemeyi eleştirmelerini kınadığımızı beyan ediyoruz


KONYA (A.A) - Her Yerde Adalet Platformu üyesi avukat Sevginur Çetmili, Danıştay 8. Dairesinin avukatlara başörtüsü serbestisi kararıyla ilgili, Bazı baroların yine o bilindik, ayrımcı dille, kararı ve yüksek mahkemeyi eleştirmelerini kınadığımızı beyan ediyoruz dedi.
     Çetmili, Her Yerde Adalet Platformu Genel Başkanı Özkan Öztürk ve Memur-Sen Konya Temsilcisi Latif Selvi ile birlikte, Danıştay 8. Dairesinin, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarında yer alan; avukatların başları açık görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasını gazetecilere değerlendirdi.
     Çetmili, Danıştay 8. Dairesinin kararını, insan hak ve özgürlükleri, ulusal sözleşmeler ve uluslararası hukuk açısından son derece önemli bir karar olarak değerlendirdiklerini söyledi.
     Danıştayın yürütmeyi durdurma kararına rağmen bir kısım baroların sergilediği tutum ve davranışların kendilerini üzdüğünü aktaran Çetmili, şunları kaydetti:
     Bazı baroların yine o bilindik, ayrımcı dille, kararı ve yüksek mahkemeyi eleştirmelerini kınadığımızı beyan ediyoruz. Başörtülü meslektaşlarımız artık bu karardan sonra adliyelerdeki tüm işlemleri başörtülü olarak gerçekleştirecektir. Bunun engellenmesi noktasındaki yaklaşımların da ceza hukuku ve tazminat hukuku anlamında müeyyidelere tabi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sadece avukatlık mesleğinin icrasında değil, tüm alanlarda başörtüsüne özgürlük talep ediyoruz. Başörtüsünün anayasal bir güvence altına alınmasını istiyoruz.
     Her Yerde Adalet Platformu Genel Başkanı Özkan Öztürk ise Danıştayın verdiği kararı, evrensel hukuk ve uluslararası sözleşmeler açısından son derece olumlu bulduklarını ifade etti.
     Bu kararın sadece bir yürütmeyi durdurma kararı olduğunu belirten Öztürk, toplumsal barışın pekişmesi için ayrımcılıktan uzak bir anlayışla yola devam edilmesi gerektiğini savundu.
     Memur-Sen Konya Temsilcisi Latif Selvi de Türkiyenin, insan hak ve özgürlüklerinin korunduğu ve kimseye negatif ayrımcılığın yapılmadığı bir ülke olmasını istediklerini vurguladı.
     Bir kısım insanların fikri dayatmalarının artık devrini tamamladığını ifade eden Selvi, İnşallah artık insanımızın özgürce, inancıyla birlikte hizmet edebildiği ortamlara kavuşmasını istiyoruz. Bu anlamda da biz başörtüsü yasağının haksız bir uygulama olduğunu savunuyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy / Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER