Destekler, şehirliyi de hayvancılığa yöneltti

Destekler, şehirliyi de hayvancılığa yöneltti -Son yıllarda hayvancılık alanında uygulanan destekler, hem modern hayvancılığın gelişmesini hem de sadece köylünün değil sanayicinin de hayvancılık yapmasını sağlıyor -Erzurum Gıda Tarım v


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Son yıllarda hayvancılık alanında uygulanan destekler, hem modern hayvancılığın gelişmesini hem de sadece köylünün değil sanayicinin de hayvancılığa yönelmesini sağlıyor.
     Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığın gelişmesi, kalkınması anlamında önemli desteklerin sağlandığını, borç ertelemenin bu yıl yaşanan kuraklığa dair devletin aldığı tedbirlerden olduğunu söyledi.
     Ülke genelinde tarımsal ve hayvansal ürünleri yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin kullanmış oldukları kredilerin yüzde 5 faizle bir yıl ötelendiğini ifade eden Erdurmuş, Tabii ki sadece alınmış olan tedbir bu değil. Bakanlık olarak şu anda örneğin Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesinin çağrı dönemindeyiz. İl müdürlüğümüze 2 Kasıma kadar müracaatları var. Bununla, yapılacak yatırımlarda yüzde 50 hibe veriliyor dedi.
     Aynı şekilde bakanlığın bağlı kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun koordinatörlerinin yoğun bir şekilde Erzurumun ilçelerinde tanıtım çalışmaları yaptığını vurgulayan Erdurmuş, şunları kaydetti:
     Orada da yüzde 50lerden başlayan yüzde 65e varan hibelerle tarımsal yatırımlara destek veriliyor. Yine aynı şekilde Ziraat Bankasının Bakanlar Kurulu kararıyla bir uygulaması var. Damızlık yetiştiriciliğinde, süt inekçiliğinde, besicilikte yüzde 100 faiz indiriminden başlayarak, yüzde 50ye kadar farklı kalemlerde faiz sübvansiyonu var. Bunları bileştirdiğimizde, yapılan destekler sayesinde çok ciddi alamda hayvancılığa bir yöneliş var. Sadece köyde değil, sanayi anlamında, zaten sanayicilerin de hayvancılığa yatırım yapma noktasında çok ciddi yönelişi var. Bu yöneliş mutlaka hayvan sayılarındaki artışa ve bununla beraber profesyonel yetiştiriciliğe, çok önem verdiğimiz işletme ölçeğinin büyümesine ciddi katkı sağlıyor.
     Söz konusu desteklerin hayvancılığa ilgiyi artırdığını, sadece kırsal kesimdeki kişilerin bu işle uğraşmadığını belirten Erdurmuş, Bu destekler devam ettikçe çok daha büyük katkılarının olduğunu göreceğiz dedi.
    
     -Islah programlarıyla, suni tohumlamalarla verim arttı-
    
     Uyguladıkları ıslah çalışmalarıyla hayvancılıkta sayısal anlamda artış yaşandığını vurgulayan Erdurmuş, şöyle devam etti:
     Tabii ki bu söylediğim yatırımlarla, desteklerle sayısal anlamdaki artıştan bahsettik. Bununla beraber uyguladığımız ıslah programlarıyla sayısal artışın daha da üzerinde etki yapan verim artışları söz konusu. Uygulanan ıslah programları, suni tohumlamalarla, bakım-besleme yöntemleriyle hem birim hayvandan elde edilen karkas miktarında hem de süt üretiminde ciddi artışlar var. Dolayısıyla bu da çok ciddi bir kazanım. Erzurum ili adına konuşursak yüzde 60-65 civarında kültür melezi hayvanımız var. Yerli hayvan sayımız çok azaldı. Yerli hayvan derken burada tabii ki verimi düşük hayvanları algılamak lazım.
     Modern işletmelerde saf kültür ırkı hayvancılığın yapıldığını anlatan Erdurmuş, Yüzde 60-65 civarına ulaştık. Bu çok ciddi bir kazanım bizim için, hem et veriminde hem de süt veriminde. Birim hayvandan elde edilen verimlerimiz çok ciddi anlamda arttı ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Destekler, şehirliyi de hayvancılığa yöneltti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER