Dışişleri Bakanı Davutoğlu İzmirde

Dışişleri Bakanı Davutoğlu İzmirde -Uluslararası toplumum Esed yalanlarına karşı tutum alma vakti gelmiştir. Biz bunu zaten almıştık, artık tüm uluslararası toplum almalıdır -Kılıçdaroğlunun son dönemdeki şahsıma yönelik eleştirile


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun Esed yalanlarına karşı tutum alma vaktinin geldiğini belirtti.
     Davutoğlu, Kanal 35 televizyonunda canlı yayınlanan Gündem Özel Siyaset programının konuğu oldu.
     Davutoğlu, İzmirin EXPO 2020 çalışmalarına Dışişleri Bakanlığının desteklerinin sorulması üzerine, son dönemde Türkiyenin dış politikasının en önemli gündeminin şehirleri dünyaya tanıtmak, dünya gündeminde yer alacak organizasyonlar yaparak dış politika faaliyetlerini Anadoluya yaymak olduğunu söyledi.
     EXPOnun sadece Türkiye ile İzmiri tanıtma fırsatı değil, aynı zamanda İzmirin Akdenizde yükselen değerini pekiştirme fırsatı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Başbakanlık talimatıyla tüm büyükelçiliklerimiz görevlendirildi ve İzmirin EXPOyu alması için seferberlik ilan edildi dedi.
     Bugün sona eren 5. Büyükelçiler Konferansının Ankara ve İzmirde düzenlendiğini hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Büyükelçiler Konferansına evsahipliği yapmak üzere İzmiri seçmemizin en önemli sebebi, EXPO seçimleri öncesinde büyükelçilerimizi burada ağırlayarak motive etmek, aynı zamanda da İzmiri motive etmek. Bu bir seferberlikse herkesin heybesini ortaya koyması lazım. Hem EXPOyu hem Olimpiyat Oyunlarını almak istiyorsak, topyekün hareket edeceğiz. Böyle meseleler, herkesin sahiplenmesiyle başarılabilir. Bu mesajı vermek için İzmirdeyiz. Büyük bir çaba içinde İzmirin EXPOyu alması için gayret sarf edeceğiz. Planlamalarımızı yaptık. Zorlu bir yarış. Güçlü rakiplerimiz var. Uluslararası arenada bu tür yarışlar ülkeye itibar kazandırır. Kaybedilse dahi ülkenin kapasitesi genişler. 2015 EXPOsunu kılpayı kaybettik, bu kez kazanırız inşallah.
     Kentteki son gününde Kemeraltı Çarşısı, Hisar Camii, Bet İsrael Sinagogu ve Saint John Kilisesini ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, tarih boyunca kültür ve hoşgörü kenti olan İzmirin söz konusu müsamahayı sürdüreceğini bildirdi.
     Kent gezisi sırasında Kemeraltında yediği öğle yemeğinde en beğendiği yemeğin sorulduğu Davutoğlu, Tabii ki Şevketi bostan. Yurt dışında da 5 yıldızlı lüks otellerdense geleneksel lezzetleri yaşatan küçük ve tarihi mekanları tercih ediyorum. Kemeraltında o havayı teneffüs etmek, esnafla esnaf lokantasında bulunmak güzel dedi.
    
     -Esedin konuşmasında yeni bir şey yok-
    
     Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esedin dün yaptığı açıklamalara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, Esedin durumun farkına varmasını, yeni konjonktürü doğru algılamasını ümit ettiklerini, ancak Esedin bunları görme niyeti olmadığını belirtti.
     Esedin açıklaması ile önceki açıklamaları arasında fark bulunmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi:
     Hiçbir yeni açıklama yok. Bir önceki açıklamasının ardından geçen sürede ölü sayısı 3 misli arttı. Bugün gelinen noktada dünyada hiçbir şeyin gizli kalması mümkün değil. Şehirlerin harabe halinin direnişçilerin elindeki hafif silahlarla yapılması mümkün değil, bunlar devletin elindeki büyük silahlarla olur. Esedin, büyük suçlarını örtbas etmek için suçlu arama çabası var. Umarım bunun üzerinden Esedin gerçek yüzünü görmüşlerdir. Gelinen nokta hiçbir yeni ufuk içeren nokta değil. Esed, içi boş vaatler verirken, Halepte, Hamada, Humusta insanlar yiyecek ekmek bulamıyorlar, başlarını sokacak sıcak oda bulamıyorlar, bırakın evi. 60 bin ölü, 70-80 bin kayıp var. Hangi dış faktör bu kadar yıkıma sebebiyet verebilir - Uluslararası toplumum Esed yalanlarına karşı tutum alma vakti gelmiştir. Biz bunu zaten almıştık, artık tüm uluslararası toplum almalıdır.
    
     -Kılıçdaroğlunun eleştirileri hakaret boyutunu aştı-
    
     Davutoğlu, programda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun, kendisini 2 sene öncesine kadar en başarılı bakan olarak değerlendirdiğini, ancak Suriyede yaşanan gelişmelerin ardından eleştiride bulunduğunun ifade edilmesi üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Var olan insanlık zulümlerini görmeden, soyut eleştiriler yapmak muhalefet değil. Suriyede ne rejimi ne muhalefeti destekliyoruz açıklaması yaptılar. Tavır alamıyoruz demektir bu. Kılıçdaroğlunun son dönemdeki şahsıma yönelik eleştirileri hakaret boyutuna ulaşmıştır. Yalan söylüyor ve hakaret ediyor. Tekrar tartışma başlatmak istemem ama 2 sene önce en başarılı bakan olarak görüyordu. Muhalefet açısından hakkı teslim etmek, çevre baskısına yol açmış olabilir. Millet takdir edecektir dedi.
     Suriyedeki zulmün bir gün sona ereceğine dair inancı bulunup bulunmadığı sorulan Davutoğlu, Hiçbir zulüm baki değildir. Zulümler ve devletler baki değildir. Kardeşlerimizin çektiği acı bitecek ve hak ettikleri huzura kavuşacak dedi.
     Davutoğlu, Türkiyenin vize muafiyeti konusunda çetin müzakerelerini sürdürdüğünü belirterek, Hakkımız olan bir şeyi gecikmiş de olsa alacağımıza eminim ama biraz daha sabır ve adım adım yürüyen bir yöntem gerekiyor. Vatandaşlarımız Avrupada rahat hareket eder hale gelecek dedi.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Tolga Albay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER