Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Iraktaki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini lid


KONYA (A.A) - 17.12.2012 - Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenlerin olabileceğini belirterek, Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Iraktaki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler dedi.
     Davutoğlu, Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma etkinlikleri için Konyaya gelen Kerkük Vilayet Meclisi üyeleri, Basradaki dini liderlerin temsilcileri ve Afganistanın Belh kenti Valisi Ata Muhammed Nur ile Anemon Otelde kahvaltıda bir araya geldi.
     Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Kerkükün kardeşliğin sembolü olduğunu, orada Arap, Kürt, Türkmen, Hristiyan, Sunni ve Şiilerin bir arada yaşadığını söyledi.
     Bugün Şeb-i Arusu hep birlikte idrak edeceklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
     Hz. Mevlananın felsefesi de bu. Çünkü biz insanı insan olduğu için, Yaradandan dolayı severiz. Aramızdaki etnik ve diğer farklılıklar Allahın bize lütfettiği güzelliklerdir. 2009 yılında Basraya gittiğimde de gönlümde tarihten gelen bir esintiyle büyük bir muhabbet hissettim. Öylesine büyük bir muhabbetle karşılandık ki; 100 yıllık ayrılığın hasretini giderdik. Irak her şehri, köyü, kasabası ve toprağının her parçasıyla kardeşlik kokan bir ülkedir. Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Iraktaki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler. İnşallah onların gayretiyle bu fitne hiçbir zaman bu topraklarda yer bulamayacak, tohum tutamayacak. Tüm büyük evliyanın, Ehl-i Beytin bölgesidir o bölge. Onların ruhaniyeti Irakı koruyacaktır inşallah.
     Davutoğlu, 2009 yılında Afganistanın Belh şehrine gittiğini anımsatarak, Belhde doğan Mevlananın iki ülke insanını birleştirdiğini ifade etti.
     Mevlananın Belhte doğduktan sonra tüm İran ve Irak coğrafyasını geçip Anadoluya geldiğini dile getiren Davutoğlu, Sanki çiçeklerden bal özü toplayan arı gibi tüm buralardan istifade ederek, balını Konyada verdi. Onun için siz burada sadece bizim değil aynı zamanda Hz. Mevlananın da misafirisiniz. Eminim onun ruhaniyeti bu birliği, beraberliği hissediyordur. Mevlana adına da hoş geldiniz diyorum. Mevlana bize ne kadar aitse; size de o kadar ait dedi.
    
     -Türkiyenin İslam alemindeki dengeli duruşunu sürdürmesini ümit ediyoruz
    
     Daha sonra söz alan Iraklı dini lider Ayetullah Sistaninin Basra temsilcisi Muhammet Maliki ise Türkiyedeki Müslümanların bugün hissettikleri sevinci onlarla birlikte paylaşmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.
     Bu gururun İslamın yüce değerlerini birlikte anmanın gururu olduğunu anlatan Maliki, Bu değerler, kardeşlik, hoşgörü ve sevgi ilkelerine dayalı bir anlayış. Bu sevincimizi artıran bir faktör de büyük ağabeyimiz Sayın Ahmet Davutoğlunun aramızda bulunmasıdır. Şerefli Necefteki kutsal referansımıza olan saygısı için de teşekkür ediyoruz. Gazzede birçok Arapın dahi göstermediği duruşu sergilemesinden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiyenin İslam alemindeki meselelerde dengeli duruşunu ve tutumunu sürdürmesini ümit ediyoruz. Zira Türkiye bugüne kadar, ağırlığına ve vakarına yakışan tavırlar sergilemiştir diye konuştu.
    
     -Kerkükteki bombalı saldırılar-
    
     Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan ise bugün bir arada Konyada bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu davet için Davutoğluna teşekkür etti.
     Kerkükten gelen heyet içinde kentteki tüm grupların temsilcilerinin bulunduğunu anlatan Turan, şöyle konuştu:
     Kerkükte, Irakta, bölgede insanların kardeşliğine kastedenler ve bunu bozmak için uğraşanlar olabilir. Dün de çirkin yüzlerini bir kez daha göstererek, Kerkükün birçok bölgesinde patlamalara yol açtılar. Camileri, vatandaşlarımızın evlerini hedef alarak 10dan fazla kişinin ölümüne yol açtılar. Fakat inşallah geçmişte bu tür oyunlar nasıl boşa çıkarıldıysa, bundan böyle de kardeşliğimize kasteden bu girişimler yine boşa çıkacaktır. Buradaki kardeşliğimiz sayesinde ancak bu oyunları boşa çıkaracağız. Kerkük ve bölgedeki sorunların üstesinden geleceğiz. Mevlananın öğretilerine sımsıkı sarılarak bu problemlerin üstesinden geleceğiz.
    
     Muhabir : Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER