Diyarbakırda Diyabet konulu konferans

Diyarbakırda Diyabet konulu konferans


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda Dicle Üniversitesince (DÜ) Diyabet konulu konferans düzenlendi.
     DÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu, DÜ Kalp Hastanesi Konferans Salonunda Diyabet Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin çok eski dönemlerden bu yana bilindiğini söyledi.
     Diyabetin insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliğine bağlı olarak geliştiğini ifade eden Tuzcu, hastalığın başlıca tip 1 ve tip 2 gibi türleri bulunduğunu söyledi.
     Tip 2nin diyabetin en sık rastlanan türü olduğunu belirten Tuzcu, yorgunluk, cilt kuruluğu, ellerde ayaklarda uyuşma, ya da karıncalanma, sık enfeksiyonlar, sık idrara çıkma, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi, aşırı acıkma ve susuma gibi belirtileri bulunduğunu kaydetti.
     Tuzcu, hastalığın kesin olarak tedavisinin olmamasına rağmen, kan şekeri düzeylerinin normale yakın tutularak kontrol altına alınabildiğini, kan şekeri düzeylerinin mümkün olduğunca düşük tutulması için dikkatli beslenme planı, düzenli egzersiz ve ihtiyaca göre ilaç kullanımı gerektiğine değinerek, diyabetin kalp, böbrek, göz ve sinir hastalıklarına kadar bir çok hastalığa davetiye çıkardığını kaydetti.
     Toplumdaki beslenme tarzının değişmesi, işlenmiş gıdalar ile hareketsizliğin diyabete neden olan en önemli faktörler olduğunu ifade eden Tuzcu, hastalıktan korunmak için dengeli beslenmeye özen gösterilmesi ve spor yapılması önerisinde bulundu.
     Tuzcu, hasta ve hasta yakınlarının sorularını da yanıtladı.
     Daha sonra kurulan stantlarda şeker ölçümü yapıldı, diyabetle ilgili broşür dağıtıldı.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda Diyabet konulu konferans Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER