Diyarbakırda İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Diyarbakırda İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapılacak -Dicle Nehrindeki kirliği azaltmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapılacak olan tesis, 25 milyon Avroya mal olaca


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Nehrindeki kirliği azaltmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapılacak.
     Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Dicle Nehri üzerindeki kirlilik yükünü önemli oranda azaltacak olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin temel atma töreninin 19 Ekimde yapılacağı, Diyarbakırdan Basra Körfezine kadar kat ettiği bin 900 kilometre boyunca kirliliğe maruz kalan Dicle Nehrinin, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile tanışacağı bildirildi.
     Tesis ile nehir üzerindeki kirlilik yükünün azaltılmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, Diyarbakırda 1 milyon 245 bin nüfus projeksiyonuna göre inşa edilecek tesisin 2014 yılında devreye girmesinin planlandığı belirtildi.
     Tesisin Dicle Nehrini kirlilikten koruyacak büyük ve tarihsel bir çalışma özelliği taşıdığı aktarılan açıklamada, şunlara yer verildi:
     Proje, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA) yüzde 85, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yüzde 6, DİSKİ Genel Müdürlüğünün yüzde 9luk öz kaynağı ile gerçekleştirilecek. İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 25.6 milyon Avroluk dev bütçesiyle çevreye yatırım yapmanın ne kadar değerli olduğunu kanıtlıyor. Tesiste, giriş pompa istasyonu, ızgara tesisleri, kum ve yağ tutucular, ön çökeltme havuzları, anaerobik karıştırma tankı, aktif çamur tankları, son çökeltme havuzları, çamur yoğunlaştırıcılar, çamur karıştırma tankları, anaerobik çamur çürütücüler, gaz kullanım tesisleri ve çamur susuzlaştırma üniteleri gibi pek çok ünite yer alacak.
     Açıklamada, kendi enerjisini üretecek olmasının tesisin en önemli özelliği olduğu, tesisin çalışması için gerekli olan bütün enerji ihtiyacının, atıksu arıtma çamurlarından çıkan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle karşılanacağı aktarıldı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER