Diyarbakır Barosu Cezaevleri Komisyonu

Diyarbakır Barosu Cezaevleri Komisyonu hak ihlalleri raporunu açıkladı


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Barosu Cezaevleri Komisyonu, İzmirin Şakran Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı.
     Diyarbakır Barosu binasında bir grup avukat tarafından İzmirin Şakran Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri raporu konusunda basın açıklaması yapıldı.
     Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Cezaevleri Komisyonu üyesi Selvi Tunç, İzmirin Şakran Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin yoğunluğunu gözeterek, bu cezaevinde bir dizi incelemeler sonucu bir rapor hazırladıklarını söyledi.
     Cezaevlerinde en önemli sorunun ağır hasta mahpusların durumu olduğunu belirten Tunç şöyle konuştu:
     Öteden beri kamuoyunun gündeminde olan bu sorun, tüm girişimlere rağmen bir çözüme ulaşmamıştır. Bazı vakalarda bu ihmaller mahpusların cezaevinde ölümü ile sonuçlanmıştır. Hiç kuşkusuz bu ölümlerin yaşanmasında en önemli sorumluluk Adli Tıp Kurumuna aittir. Son dönemlerde yaygın olarak yaşanan bir diğer ihlal ise mahpusların sevk ve nakiller sırasında, özellikle de cezaevine kabulleri sırasında çırılçıplak soyularak aranmaları mevzusudur. Bu uygulama birçok cezaevinde rutin olarak uygulanmakta, bu uygulamayı kabul etmeyen mahpuslar zorla soyularak ve zaman zaman da fiziki şiddet eşliğinde bu onur kırıcı muameleye maruz kalmaktadır. Bu uygulamaya karşı yapılan kimi hukuksal girişimler de maalesef sonuçsuz kalmaktadır. Nakiller konusunda bir diğer problem alanı ise yargılamaları halen devam eden tutukluların yargılamalarının yapıldığı mahkemeden binlerce kilometre ötedeki cezaevlerine nakledilmeleridir. Bu uygulama tutuklunun avukatı ile görüşerek etkin bir hukuksal destek almasının engellenmesine yol açıyor.
     Diyarbakır Mahkemelerinde yargılamaları devam eden çok sayıda tutuklunun, Bolu, Şakran ve Trakya Bölgesindeki cezaevlerine nakledildiğini hatırlatan Tunç, Bu nedenlerden dolayı avukatın duruşma öncesi müvekkili ile görüşmesi ve etkin bir hukuksal destek sunması açık bir şekilde engelleniyor. Ses ve görüntü bilişim sistemi(SEGBİS) ile tutukluların ifadeleri alınmaya çalışılıyor. Bu yargılama sistemi sağlıklı ve adil bir yargılama değildir dedi.
     Hazırlanan ihlal raporunda ise tutuklu ve hükümlülerin görüşmeleri, sağlık, nakil, sayım, mahpusların cezaevi idaresine ulaşmaları, infaz memurlarıyla ilişkileri, dış dünyayla ilişkileri,sohbet hakkı, dilekçe hakkı, disiplin soruşturmaları ile çocuk mahpuslar hakkında tespitler yapılarak çeşitli öneriler yer aldı.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Diyarbakır Barosu Cezaevleri Komisyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER