Doğu Karadeniz ihracatında 2012 değerlendirmesi

Doğu Karadeniz ihracatında 2012 değerlendirmesi -DKİBe bağlı 4 ilden 2012 yılında yapılan ihracat, geçen yıla göre yüzde 3 artarak, 1 milyar 652 milyon dolara yükseldi -DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: 2002 yılında 337 mi


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğine (DKİB) bağlı 4 ilden 2012 yılında yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 3 artarak, 1 milyar 652 milyon dolara yükseldi.
     DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhaneden 2012 yılında 1 milyar 652 milyon 396 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
     Gürdoğan, ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 3 arttığını belirterek, Trabzondan 1 milyar 176 milyon 291 bin dolar, Rizeden 383 milyon 404 bin dolar, Artvinden 87 milyon 424 bin dolar, Gümüşhaneden ise 5 milyon 277 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bölgemizden gerçekleşen ihracat ülkemiz genelinde gerçekleşen ihracatın yüzde 1ine tekabül etmektedir dedi.
     Doğu Karadenizde ihracatın 466 firma tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Gürdoğan, Firmaların 268i Trabzonda, 93ü Rizede, 103ü Artvinde, 2si ise Gümüşhanede faaliyet göstermektedir. Bölgemizden gerçekleşen ihracatta en çok ihraç edilen ürünler sırasıyla 717 milyon 923 bin dolarla fındık ve mamulleri, 351 milyon 515 bin dolarla yaş meyve ve sebze ürünleri, 312 milyon 409 bin dolarla madencilik ürünleri yer almaktadır diye konuştu.
     Gürdoğan, bölge ihracatının sektörel dağılımında tarım ürünlerinin yüzde 68, madencilik ürünlerinin yüzde 19 ve sanayi ürünlerinin yüzde 13 paya sahip olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
     Bölgemiz ihracatı tarımsal ürün kompozisyonundan oluşmaktadır. Bu ürünler içinde de en büyük payı fındık ve yaş meyve sebze almaktadır. Madencilik ürünleri ise bölge içindeki illerden çıkarılan bakır, çinko ve krom cevherinden oluşmakta. Bu ürünler ağırlıklı olarak başta Çin ve Hindistan olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine hammadde olarak ihraç edilmektedir. Bölgemizden 2012 yılında 108 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Almanya ve Fransa oldu. 2002 yılında 337 milyon dolar seviyesinde bulunan Doğu Karadenizin ihracatının geçen 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 400 oranında ve 5 kat artarak 2012 yılında 1 milyar 652 milyon dolar seviyelerine ulaşması, ihracatçılarımızın yoğun gayretleri yanında birliğimizce verilen etkin hizmetlerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
    
     -Karadeniz Bölgesinde en fazla ihracat Trabzondan yapıldı-
    
     Birliğe kayıtlı ihracatçı firmalar arasından iki sektör lideri çıkmasının da kendileri için gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Gürdoğan, Yaş meyve sebze sektöründe Trabzon menşeli Kalyoncu Nakliyat Turizm Ticaret Limited Şirketi sektöründe Türkiye geneli en fazla ihracatı gerçekleştirerek birinci olmuş, yine Rize menşeli Çayeli Bakır İşletmeleri Anonim Şirketi madencilik sektöründe Türkiye geneli en fazla ihracatı gerçekleştirerek sektöründe birinci olmuştur dedi.
     Gürdoğan, Trabzonun önceki yılda olduğu gibi 81 il içinde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il özelliğini 2012 yılında da sürdürdüğüne dikkati çekerek, Trabzon 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 15. il olmuştur. Ayrıca Trabzon, 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi illeri içinde en fazla ihracat gerçekleştiren il konumunda bulunmakta ve toplam bölge ihracatının yüzde 32si ilimizden gerçekleştirilmektedir diye konuştu.
    
     -Bölge ekonomisi sadece ihracatla ayakta durabilmektedir-
    
     Gürdoğan, ihracatın Doğu Karadeniz ekonomisinin en önemli ayağını oluşturduğunu, bölge istihdamına büyük katkı sağladığını belirterek, şöyle devam etti:
     Bölge ekonomisi sadece ihracatla ayakta durabilmektedir. Ancak, bölgemizde var olan olumsuz şartlar ve bu olumsuz şartlar ekseninde üretici ve ihracatçılarımızın teşvik enstrümanları ile desteklenmemesi, yatırım teşvik mevzuatında bölge illerimiz en çok destek alan 5 ve 6. bölge kategorisinde olmaması ihracatımızın gerçek potansiyellere ulaşmasını engellemektedir. Oysaki Doğu Karadeniz, dünya ticaretinin döngü noktasını oluşturan Asya bölgesine yakınlık avantajına sahiptir. Bu coğrafyaya ihracatımızın arttırılabilmesi altyapı sorunlarımızın yanında, bölgemizin olumsuz şartlarında üretici ve ihracatçılarımızın desteklenmesini zorunlu kılmaktadır.
     Bölgenin en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonuna yönelik ihracatın Sochi kapısının kapanması akabinde azalış trendine girdiğini ifade eden Gürdoğan, şunları söyledi:
     Bu ülkeye yönelik ihracatımızın artış trendine girmesi açısından yaptığımız yoğun çalışmalar sonucu alternatif kapı olan ve Gürcistan üzerinden transit olarak anılan ülkeye ulaşmamızı sağlayacak Kazbegi-Vehni Lars kapısı açılmıştır. Bu kapının aktif olarak kullanılması ve bu güzergah üzerinden Kazakistan, Türkmenistan, hatta Çine kadar ulaşmamız için yoğun gayretlerimiz devam etmektedir. Bölgemizin dış ticarete mevcut potansiyellere ulaşması, dış ticaret açısından cazip bir bölge olması için bölge içinde gerekli lojistik altyapıların oluşturulması amacıyla Sürmene-Çamburnu tersane dolgu sahasında bir lojistik merkez kurulması yönündeki ısrarlı girişimlerimiz devam etmektedir. Bu altyapıların oluşturulması ile ülkemiz 2023 yılında 500 milyar dolar, bölgemiz ise 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacaktır.
     Ahmet Hamdi Gürdoğan, hedefe ulaşmak amacıyla birlik olarak 2013 yılında ihracatçıları potansiyel arz eden alternatif pazarlara yönlendirmek için ticaret heyetleri programlarına ağırlık vereceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bu çerçevede gerek yakın komşu ülke pazarları olan Rusya Federasyonu ve gerekse yükselen pazarlar olarak ön plana çıkan Afrika ülkelerine yönelik iş adamlarından oluşan ticaret heyetleri programları düzenlenecektir. Bunun yanında, bölgemizde potansiyel arz eden ve ihracatı yetersiz görülen sektörlerin ihracat kapasiteleri ve rekabet düzeylerini artırmak amacıyla projelerimiz geliştirilerek uygulamaya konulacaktır.
     2012 yılında ihracatımızın önemli potansiyele ulaşmasında ve önceki yıllarda olduğu gibi artış trendimizin korunmasında özverili çalışmalarını gösteren çok değerli ihracatçılarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Ülke geneli ihracat hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde ve bölge ihracatçılarımızın sorunlarının çözüme kavuşturulmasında bizlere büyük destekler veren başta Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımız Mehmet Büyükekşiye ihracatçılarımız adına şükranlarımı sunuyorum.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Doğu Karadeniz ihracatında 2012 değerlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER