Down sendromlu Şulenin keman tutkusu

Down sendromlu Şulenin keman tutkusu -İstanbulda yaşayan Çorumlu İnan ailesinin down sendromlu 15 yaşındaki kızları Şule, öğrenme azmiyle herkese örnek oluyor -Annesinin gayretleriyle önüne çıkan engelleri bir bir aşan Şule,


ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - İstanbulda yaşayan Çorumlu İnan ailesinin down sendromlu 15 yaşındaki kızları Şule, öğrenme azmiyle herkese örnek oluyor. Şule, 2 yıldır keman çalarak engellilere örnek oluyor.
     Azmiyle çevresindekileri kendine hayran bırakan genç kızın annesi Ferhan İnan (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuğundan en küçüğü olan Şulenin, down sendromlu doğduğunu söyledi.
     Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Kız Teknik ve Meslek Lisesindeki kaynaştırma sınıfında okuyan Şulenin ilköğretimini de kaynaştırma sınıfında tamamladığını dile getiren İnan, kızının derslerinde de çok başarılı olduğunu belirtti.
     Şulenin 3üncü sınıfı bitirdiğinde karne hediyesi olarak kendilerinden keman istediğini ancak çalamayacağı gerekçesiyle almadıklarını anlatan İnan, Keman isteğinin üzerinden birkaç karne daha atlattık ve her seferinde bizden keman istedi. Sonunda, çalamasa da alalım dedik. İlk başta biraz kendi kendine biraz da benim yardımımla bir şeyler öğrenmeye başladı. Çok hevesli olduğunu görünce de Beylikdüzü Halk Eğitim Merkezindeki keman kursuna gönderdik dedi.
    
     -Öğretmenlerinin mümkün değil, yapamaz dediği bir şeyi başardı-
    
     Şuleyi kursa yazdırırken eğitmenlerin, down sendromlu bir kişi keman çalamaz ama yine de gelsin, eğlenceli vakit geçirir şeklinde ifadelerinin olduğunu dile getiren İnan, şöyle devam etti:
     Şule kursa başladıktan sonra çok mutlu oldu. Parçaları notaları ile çalmaya başlayınca eğitmenleri de çok şaşırdı. Hala da şaşkınlık içerisindeler. Azimli olduğu için çok çabuk öğreniyor. Öğretmenleri gibi biz de çalamaz sanıyorduk. Etrafımızdaki birçok kişi de çalamayacağını söylüyordu. Ama Şule keman çalmaya başladı ve hepimizi şaşırttı. Öğretmenlerinin mümkün değil, yapamaz dediği bir şeyi başardı. Keman, çalması zor enstrümanlardan biri. Ama Şule bunu başardığına göre herkes yapabilir.
     Şulenin idolünün ünlü keman sanatçısı Vanessa Mae olduğunu dile getiren İnan, Bulgaristanda Şule gibi çocuğu olan aileler çok karamsarmış. Bu nedenle mini bir konser ve söyleşi için bizi Bulgaristana davet ettiler. Ama Şulenin uçak korkusu nedeniyle Bulgaristana gidemedik diye konuştu.
    
     -Down sendromlu çocuğu olanlara tavsiyeler-
    
     Down sendromlu çocuğu olanlara da çeşitli tavsiyelerde bulunan anne Ferhan İnan, Özel çocuğu olan tüm anneler evlatlarını çok iyi takip etmeli. Eğitimlerine önem vermeleri faydalı olur. Müzik, resim ve spor gibi alanlara eğilsinler. Muhakkak yapabilecekleri bir dal olacaktır. Çocuklarına sahip çıksınlar. Yapamaz demesinler. Tek ilacımız eğitim. En önemlisi de sabır. Sabırlı olsunlar. Sabırla, sevgiyle, eğitimle aşamayacağımız bir şey yok. Ben bunu gördüm ifadelerini kullandı.
     Bu arada down sendromlu Şule İnanın, annesi Ferhan İnanın desteğiyle gösterdiği azim, Çorum Belediyesi Kadın Kültür Sanat Merkezi bünyesindeki Aile Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Anne Eğitim Seminerlerinde örnek gösterildi. Kızı Şule ile Ertuğrul Gazi İlkokulunda düzenlenen seminere katılan Ferhan İnan, annelere bu yönde tavsiyelerde bulundu.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Down sendromlu Şulenin keman tutkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER