Dünya Astım Günü

Dünya Astım Günü -Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, etkinlik düzenledi


ANKARA (A.A) - Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Astım Günü dolayısıyla bir alışveriş merkezinde etkinlik düzenledi.
     Etkinlikte konuşan Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, çevresel kirliliklerin yanı sıra çocukların kullandığı defter, kitap ve kalemlerin de astımı tetiklediğini söyledi. Balkonda içilen sigara dumanının kıyafetlerle içeriye taşındığını ve bunun çocuklara zarar verdiğini anlatan Okumuş, ancak astımın korkulacak bir hastalık olmadığını ve tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.
     Dr. Ayşegül Ertuğrul ise solunum güçlüğü ile farkedilen astımın belirtilerinin süreklilik göstermediğini ve ataklarla seyrettiğini ifade ederek, şehirleşme, hava kirliliği ve çevre koşullarının astım sıklığını arttırdığını vurguladı.
     Dünyada yaklaşık 300 milyon, Türkiyede ise 4 milyon astımlı birey olduğunu tahmin ettiklerini bildiren Ertuğrul, astımın her yaşta başlayabileceğini fakat çocukluk çağında daha çok görüldüğünü söyledi.
     Astımlı çocuklarda en çok görülen belirtilerin 4 ve 6 haftadan uzun süren geceleri ya da sabahları artan kuru ve uzun öksürük, hışıltı ve nefes darlığı olduğuna dikkati çeken Ertuğrul, sigara dumanı, egzersiz, tüylü hayvan, soğuk hava, polen, rutubet, küf, ev tozu akarları ve keskin kokuların astımı tetiklediğini vurguladı.
     Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi öğrencileri, "Astım İçin El Ele Masal Tiyatrosu" isimli gösteri sundu.
     Etkinliğe, manken Şebnem Schafer da katıldı.
    
     Muhabir: Ankara
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Dünya Astım Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER