Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü -Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yazıcı: Bu gün dünya üzerinde yaşayan 1 milyar nüfus açlıkla, bir o kadar insan ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi yani obeziteyle karşı karşıyadır


TRABZON (A.A) - Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, bu gün dünya üzerinde yaşayan 1 milyar nüfusun açlıkla, bir o kadar insanın ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi yani obeziteyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
     Yazıcı, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 16 Ekimi Dünya Gıda Günü olarak kabul ettiğini belirtti.
     Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuların gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışıldığını ifade eden Yazıcı, bu yılki temanın Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler olduğunu kaydetti.
     Yazıcı, dünyada üretilen gıda maddelerinin artan nüfusa yeterli olmadığını, her 7 kişiden birinin yetersiz beslendiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Bu gün dünya üzerinde yaşayan 1 milyar nüfus açlıkla, bir o kadar insan ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi yani obeziteyle karşı karşıyadır. Hızla artan dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorunu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların önemini artırmıştır. 2050 yılına kadar 9 milyardan fazla insanın beslenmesi için gerekli ek gıdanın önemli bir bölümünün küçük toprak sahipleri tarafından üretilebileceğine dair geniş bir mutakabat söz konusudur. Tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşan bu toprak sahiplerinin tarımsal üretimden vazgeçerek şehirlere göç etmesi engellenmeli, etkin bir örgütlülük içinde üretime katkıda bulunması sağlanmalıdır. Tarımsal kooperatifler, küçük ve atıl durumdaki topraklarda üretimin artırılmasıyla dünyadaki açlık sorununun çözümünde anahtar rol üstlenmekle birlikte, tarladan sofraya güvenilir, sürdürülebilir ve izlenebilir gıda teminini de mümkün kılmaktadır. Bu nedenle kooperatiflerin, üretici örgütlerin ve diğer kırsal kuruluşların desteklenmesi ve bunlara yatırım yapılması gerekmektedir.
     Dünyada yaşanan küresel krizlerin Türkiyede yıllardan beri var olan yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu daha da artırdığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:
     Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir. Bu sebepten dolayı Türkiyede 0-5 yaş grubu çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, demir yetersizliği anemisi, raşitizm, okul çağı çocuk ve gençlerde zayıflık ve şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri, yetişkin kadınlarda zayıflık ve şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, vitamin yetersizlikleri, yaşlılarda beslenmeye bağlı kronik hastalıklar sık görülmektedir. Toplumunun beslenme durumunu ve sağlık durumunu düzeltmek ve geliştirmek hükümetlerin görevidir. Ülkemiz geniş coğrafyası, iklim özellikleri ve üç tarafındaki denizleri ile hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen yanlış tercih yapılarak uygulanan tarım politikaları nedeniyle hayvansal üretim geliştirilememektedir.
     Yazıcı, tarım politikaları oluşturulurken halk sağlığının da göz önüne alınması gerektiğini vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Gıda sanayi, sağlık sektörü işbirliği geliştirilmelidir. Ülkedeki beslenme sorunlarına çözüm getirilecek ürünler üretilmelidir. Hükümetler besinleri fiyatlandırırken, besinin insan sağlığı üzerine etkisini ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesindeki önemini de göz önüne almalıdır. Halkın beslenmesinde önem taşıyan besinlerin üretiminin teşvik edilmesi ve vergilendirilmede buna dikkat edilmesi gereklidir. Gıdanın geleceği, ülke nüfusunun beslenmesi ulusal bir politika olmalı, bu bakımdan tümüyle yabancı işletmelere bırakılmamalıdır.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Dünya Gıda Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER