Dünya Talasemi Günü

Dünya Talasemi Günü -Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Taş: -"Dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğmakta ve tedavi görmektedir"


ANTALYA (A.A) - Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastalığı doğduğunu ve tedavi gördüğünü bildirdi.
     Taş, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, talaseminin dünyanın birçok ülkesinde görülen anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu belirtti.
     Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna vurgu yapan Taş, "Dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğmakta ve tedavi görmektedir" ifadesini kullandı.
     Türkiyede yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar da talasemi hastası olduğunu belirten Erdoğan Taş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
     "Akdeniz, Ege ve Trakya bölgeleri taşıyıcılığın yüksek olduğu bölgelerdir. Taşıyıcı sıklığı Antalyada yüzde 13, Edirnede yüzde 6,4, Urfada yüzde 6,4, Aydında yüzde 5,1, Antakyada yüzde 4,6, İzmirde yüzde 4,8, Muğla ve İstanbulda yüzde 4,5tir. Ayrıca yapılan akraba evlilikleri de ülkemizde bu hastalığın görünme olasılığını arttırmakta olup, talesemili bir hastanın yıllık tedavi maliyeti 10 bin dolar civarında olmaktadır."
     Hastalık ile bireyde halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme gibi durumların ortaya çıktığını kaydeden Taş, talaseminin yaşam boyu devam eden ciddi bir kalıtsak hastalık olduğuna dikkati çekti.
     Taş, özellikle sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için bireylerin evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırması gerektiğini açıklamasına ekledi.
    
     Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER