Dünya Talasemi Günü

Dünya Talasemi Günü -Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Kutluay: -Talasemi hastalığı ülkemizde de görülmektedir


KIRKLARELİ (A.A) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, talasemi hastalığının Türkiyede de görüldüğünü bildirdi.
     Kutluay, Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, talasemi hastalığının daha fazla Akdeniz ülkelerinde görüldüğünü belirtti.
     Türkiyenin de bir Akdeniz ülkesi olması nedeniyle toplum olarak bu hastalığı taşıma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Kutluay, şunları kaydetti:
     Toplumların geleceği, o toplumu oluşturan bireylerin nitelikleri ile doğrudan ilişkilidir. Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi için sağlıklı olmaları gerekiyor. Talasemi hastalığı, ülkemizde de görülmektedir. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 2,1i taşıyıcı. Bu oran Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde yüzde 12lere kadar çıkabilmektedir. Akdeniz anemisi olan çocuk, doğduğunda normaldir. 5-6 aydan sonra kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Bu aylardaki çocuklarda kansızlık en çok demir eksikliğinden kaynaklandığı için ilk akla gelen demir eksikliği anemisidir ve hatalı olarak demir tedavisi yapılır.
     Akdeniz anemisinin böyle bir tedaviyle düzeltilemeyeceğini ve hastalığın ağırlaşarak süreceğini ifade eden Kutluay, açıklamasında Karın büyür. Çünkü dalak ve karaciğer büyümektedir. Çocuğun iştahı yoktur, gelişmesi yavaşlamıştır. Daha sonra iskelet sisteminde de değişiklik olur. Burun kökü çöker, elmacık kemikleri daha belirgin hale gelir. Eğer, henüz bu bulgular ortaya çıkmadan, doğru tanı konur ve erkenden uygun tedaviye başlanırsa, organ büyümesi olmaz, yüz görünümü değişmez ve gelişme de normale yakın olur ifadesine yer verdi.
     (ÖZG-RC-KÖS)
<< Önceki Haber Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER