Dünya Turizm ve Seyahat Konseyine Türkiyeden

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyine Türkiyeden iki isim -Özaltın Otel İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın ve OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) yönetimine seçildi -WTTC


ANTALYA (A.A) - Özaltın Otel İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın ve OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) yönetimine Türkiyeden ilk kez seçilen turizmciler oldu.
     Özaltın Otel İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın ve OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaşın, dünyanın en büyük seyahat ve turizm şirketlerinin sahipleri ve üst düzey yöneticilerinin kabul edildiği Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi yönetimine Türkiyeden ilk kez seçilen turizmciler olmaları dolayısıyla Gloria Serenity Resort Otelde basın toplantısı düzenlendi.
     Toplantıda konuşan WTTC Yönetim Kurulu ve Almanyanın uluslararası turizm şirketi TUInin Başkanı Michael Frenzel, turizm sektörünün dünya ekonomisine büyük katkıları olduğuna işaret etti. Frenzel, 20 yıl önce kurulan WTTCnin yönetimine, dünyanın en önemli markalarının patron ya da üst düzey yöneticilerini kabul ettiklerini anlattı. Öznur Özdemir Özaltın ve Ayhan Bektaşın uluslararası tüm kararlara katılabilecek iki temsilcileri olacağına değinen Frenzel, Bugün, Türkiye için olduğu kadar bizim konseyimiz için de önemli bir gün. Türkiyeyi Avrupada görüyoruz. Türkiye, geleceğin turizm ülkesi olarak bizim için önemli dedi.
    
     -Turizmin küresel gayrisafi milli hasılaya katkısı 2 trilyon dolar-
    
     Michael Frenzel, 2008deki küresel krize rağmen dünya turizm sektörünün yıllık ortalama yüzde 3 büyüdüğünü kaydetti. Dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen turizm sektörünün büyümesinden vazgeçmediğinin altını çizen Frenzel, turizmin dünyada küresel gayrisafi milli hasılaya katkısının 2 trilyon dolar olduğunu anlattı.
     Dünyadaki turizm rakamlarını belirlerken Oxford Üniversitesinden yardım aldıklarını ifade ede Frenzel, turizm sektörünün direkt olarak 98 milyon, dolaylı yollardan ise 255 milyon insana iş sağladığını bildirdi. Dünyadaki 12 iş yerinden birisinin turizmle ilgili olduğunu belirten Frenzel, Küresel gayrisafi milli hasılanın yüzde 9unu turizm gerçekleştiriyor. Bu da 6 trilyon dolara yakın bir rakam dedi.
     Frenzel, şöyle konuştu:
     Bir kıyaslama yapacak olursak, dünyadaki bütün küresel gayrisafi milli hasılanın yüzde 8ini otomotiv, yüzde 9unu turizm, yüzde 11ini telekomünikasyon, yüzde 18ini finans sektörü, yüzde 8ini madencilik oluşturuyor. Bu sektörler içinde turizmin yeri çok önemli. İstihdam yaratmada turizm en üstte. Turizm, otomotiv endüstrisinden 6 kat, kimya endüstrisinden 5 kat, madencilikten 4 kat, telekomünikasyondan 2 kat, finans sektöründen 3 kat fazla istihdam yaratıyor. Gelecek yıllarda turizmin küresel gayrisafi milli hasılaya katkısı yüzde 2,7, iş imkanı yüzde 2 artacak. Dünyada 1 milyardan fazla insan, ilk kez seyahat edecek.
    
     -Çin ve Hindistana dikkat-
    
     Frenzel, 2022 yılında tüm dünyada turizm sektörünün yarattığı iş gücünün 328 milyon kişiye, turizmin küresel gayrisafi milli hasıla içindeki payının da 10 trilyon dolara çıkacağını bildirdi.
     Dünyanın yeni gelişen bölgelerinde turizm alanında büyüme beklediklerine değinen Frenzel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Büyümede, Güney Afrikada Sahranın altındaki ülkelerde yüzde 5, Güney Asyada yüzde 7yi geçen artış bekleniyor. Dünya ortalaması 3,8de kalıyor. Bazı bölgelerde ciddi artışlar bekleniyor. Bu gelişme, pazarın yapısını da değiştirecek. Avrupa, şu anda en önemli pazar, ama gelecek 10 yılda pazar diğer kıtalara kayacak. 2011de küresel gayrisafi milli hasılanın yarısından fazlası ABD, Japonya ve Avrupaya aitken, yüzde 10-15lik bir kayıpla bu ülkelerin yerine Çin ve Hindistan gelecek.
     Konsey sürdürülebilirliğe büyük önem verdiklerini anlatan Michael Frenzel, sürdürülebilirlik ile doğa ve çevrenin korunmasını en tepeye koyduklarına işaret etti. WTTC olarak, sadece geleceğin turistleri için değerli bir doğa bırakmanın önemine inandıklarını dile getiren Frenzel, ayrıca turizm sektöründen alınan vergilere karşı da çalışmalar yaptıklarını anlattı.
    
     -Türk turistlere vize uygulaması-
    
     İnsanların vizesiz, eşit kolaylıkla dünyadaki bütün ülkeleri gezmesini istediklerini söyleyen Frenzel, birçok ülke ile vizelerin kaldırılmasına yönelik girişimleri olduğunu belirtti.
     Gazetecilerin Türk turistlere yönelik vizelerin kaldırılmasın yönelik çalışmalarını sorması üzerine Frenzel, şöyle konuştu:
     Türkiyeye vize uygulayan ülkelerin vizeleri kaldırması için çalışıyoruz. Bu konuda resmi temaslarımız da var. Şimdi Türk üyelerimiz de olduğu için bunu daha çok dile getireceğiz. Vize oldukça turizm olmaz, büyümez ve gelişmez. İlk hedefimiz vizeleri kaldırıp, insanların eşit rahatlıkta ve güvenlikte seyahat etmesini sağlamak. Bunda da Türkiyeyi en ön sıraya koyacağız.
     Frenzel, bir-iki günlük seyahat türleri için yeni vize türleri geliştirildiğini ve buna yönelik çalışmalar yaptıklarını, Brükselde gerçekleştirilecek gelecek toplantıda, Avrupa ülkelerinin Türkiyeye uyguladıkları vizeyi kaldırmaları konusunu gündeme getireceklerini bildirdi.
    
     -Herkes tercih ettiği destinasyona serbestçe gidebilmeli-
    
     Özaltın Otel İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın, WTTCnin üyesi olmaktan gurur duyduğunu, Gloria Resort Otelleri olarak küresel turizm güçleriyle bağlantılı olmayı çok önemli bulduğunu dile getirdi.
     Tesislerinde konuk ağırladıkları kadar kendilerinin de seyahat ettiklerini belirten Özaltın, bu nedenle seyahat özgürlüğüne büyük değer verdiklerini söyledi. Özaltın, şöyle konuştu:
     Dil, din, uyruk ve kültürüne bakmaksızın dünyada herkesin tercih ettiği bir destinasyona serbestçe gidebilme hürriyetine inanıyoruz. WTTCnin tam üyesi olarak mücadele vereceğim bir başka nokta da bu. Ayrıca kendi ülkemi, Türkiyeyi, WTTC içinde daha iyi bir konuma getirmek istiyorum. Zira Türkiyenin genç, dinamik ve iyi eğitimli insanlarıyla turizm ve seyahatin küresel gelişimine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.
    
     -WTTCnin bir sonraki toplantısı için davet-
    
     OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş da farklı kıtalardan konuklara hizmet sunarken yüksek kalitede sürdürülebilir hizmete ve yüksek derecede müşteri memnuniyetine büyük önem verdiklerini söyledi.
     Farklı dil, millet ve kültürlerden gelen çalışanlarını eğitmeye dikkat ederek, onların kalıcı çalışanlar olmalarını sağladıklarına değinen Bektaş, Zira sadece mutlu personelin konuklarımızı memnun edeceğini ve onları rahat ettireceğinin farkındayız dedi.
     Bektaş, WTTCnin bir sonraki toplantının Türkiyede yapılması için bütün gayretleriyle çalışacaklarını bildirdi.
     Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner de Özaltın ve Bektaşın WTTCye üye olmasıyla Türkiyenin turizmde lig atlayacağını söyledi.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Dünya Turizm ve Seyahat Konseyine Türkiyeden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER