Dünya Tütünsüz Günü

Dünya Tütünsüz Günü -Rizede yayın yapan bir internet sitesi, ana sayfa girişine Sigaranızı söndürmeden lütfen siteye giriş yapmayınız uyarısı koydu


RİZE (A.A) - Rizede yayın yapan bir internet sitesi, Dünya Tütünsüz Gününe dikkat çekmek amacıyla ana sayfa girişine Sigaranızı söndürmeden lütfen siteye giriş yapmayınız uyarısı koydu.
     www.haber53.com sitesi Genel Yayın Yönetmeni Cahit Atik, sigaranın toplum hayatında bir çok felakete yol açtığını belirterek, Sigara içen insanlar gün geçtikçe artıyor. Artışa paralel olarak pasif içiciler de sigaradan bir hayli etkileniyor. Bir sosyal sorumluluk olarak bunu yapmamız gerektiğine inanıyorum dedi.
     Sigara ile bir gün değil her gün savaşılması gerektiğini ifade eden Atik, Temenni ediyorum ki yaptığımız bu davranış bütün internet siteleri tarafından desteklenir. Sadece haber siteleri ile kalmamalıdır. Sigara içen bir çok internet sitesi sahibi bulunmakta. Temiz bir toplum için elinizde bulunan sigarayı çöpe atmayı, hatta tamamen bırakmayı deneyin. Elinizdeki tütünü kaybetmekten korkmayın. Var olan sağlığınızı kaybetmekten korkun diye konuştu.
     Sigara ve Uyuşturucu ile Mücadele Derneği (SUMDER) Başkanı Dr. Ali Öner ise sigaranın insanlık tarihinin karşılaşmış olduğu en büyük bela olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     Bu yüzyılda bir milyar insanın sadece sigaradan öleceği iddia ediliyor. Ülkemizde her yıl 120 bin insanımızı, günde 400 insanımızı bu yüzden kaybediyoruz. İçen insanların ben içiyorum, parasını ben veriyorum, bedelini hastalıksa, ölümse, sakatlıksa da öderim düşüncesi çok yanlıştır. Ölümü göze alsa bile vebalinden kurtulamaz. Ölümle de bedelini ödeyemez. Çünkü bunun gelecek nesillere aktarımı var. Türkiyede 16 milyon sigara içicisini düşünün, bu 16 milyon insan bugün, yarın ve gelecek yıllarda sigara içenlerin sebebi olacak. Gelecek nesillere örnek olacaklar ve bu işin alışkanlığını ve devamını sağlayacaktır.
     Rizede tahminlere göre 70 bin civarında sigara içicisi olduğunu belirten Öner, Bunların 10 bini akciğer hastasıdır. Rizemizde 2011 verilerine göre her üç günde bir akciğer kanserinden dolayı insanımızı kaybediyoruz. 65 yaş öncesinde kişi enfarktüsten kaybedildiyse bunun yüzde 80 sebebi sigaradır. Biz sigaranın bu kadar korkunç olduğuna inanamıyoruz ama bunlar bilimsel gerçeklerdir. Ekonomik boyutu en son ele alınacak konu, ancak maalesef dünyada var olan en büyük karteller sigara kartelleri, peşinden uyuşturucu kartelleri geliyor. Karadeniz Sahil Yolumuz 6 milyara mal oldu, ama sigaraya her yıl ödediğimiz para ve tedavi giderleri 50 milyar doları buluyor diye konuştu.
     (AKA-AK-MK)
<< Önceki Haber Dünya Tütünsüz Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER