EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: İzmir, ulusal ve uluslararası gıda merkezi olmalı


İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiyede süt ve süt ürünleri, kuru meyve ve su ürünlerindeki üretim kapasitesi, işleme ve pazarlama imkanlarının yüksekliği nedeniyle İzmirin, ulusal ve uluslararası gıda merkezi olması gerektiğini belirtti.
     Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, tarım açısından son derece verimli toprak ve iklim yapısına sahip olan İzmirde, üretimin ülke geneline göre daha çeşitli alanlarda ve daha ileri teknoloji ile yapıldığını ifade etti.
     İzmirde 113 çeşit bitkisel ürünün, 13 tür hayvan yetiştirildiğini ve üretim değerleriyle kentin bitkisel üretimde Türkiye dördüncüsü, hayvansal üretimde ise Türkiye üçüncüsü olduğuna işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti:
     İzmir, süt ve süt ürünleri, kuru meyve ve su ürünlerinde ulusal ve uluslararası gıda merkezi olmalı. Çünkü, süt ve süt ürünlerinde ürün çeşitliliği, incir ve çekirdeksiz kuru üzümün ilimize ve bölgemize has olması, organik tarımda yüksek kapasite deneyim ve ürün çeşitliliği, Avrupa pazarına coğrafi açıdan yakınlık, tarım sanayi ve turizm bölgelerini birbirine bağlayan bir noktada bulunması, ilimizi sektörde bir merkez haline getirmiştir. İşletmelerin ürünleriyle ilgili markalaşabilmeleri ulusal tanınırlık ve pazarlama kapasitelerinin artması kadar uluslararası pazarlarda rekabet gücü elde edebilmeleri açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle öncelikle sektörde yer alan firmaların ve ürettikleri ürünlerinin markalaşmaları desteklenmeli ve bu süreçleri ivedilikle tamamlamaları sağlanmalıdır. Hali hazırda sekiz coğrafi işarete sahip olan bölgede coğrafi işaret uygulamaları artmalıdır. Coğrafi işaret alarak tescillenen ürün sayılarının arttırması yanında bu ürünlerden elde edilen katma değerin arttırılmasını da beraberinde getirecektir.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER