Edirnede taşkın tehlikesi sona erecek

Edirnede taşkın tehlikesi sona erecek -DSİ 11. Bölge Müdürü Algın: -Sedde çalışmaları 2-3 yılda tamamladığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecek


EDİRNE (A.A) - Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, taşkınların önlenmesi için çalışma yapıldığını belirterek, Sedde çalışmaları 2-3 yılda tamamladığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecek dedi.
     Algın, bölge müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Edirnenin taşkınlardan kışlık ve yazlık seddelerle korunduğunu söyledi.
     Seddelerin güçlendirme ve yükseltme zorunluluğunun gündeme geldiğini ifade eden Algın, şunları kaydetti:
     Seddeler 1960 yılından itibaren bölüm bölüm ve o günün şartlarıyla yapıldı. Edirnedeki sedde ve drenaj kanallarının 23 bin 779 metrelik bölümü hem yükseltme hem güçlendirme projesi olarak 2008 yılında ihale edildi ve 2011 yılında tamamlandı.
     İpsala, Ergene ve Küplü kışlık seddeleri başta olmak üzere, 239 kilometre yazlık ve kışlık seddenin yükseltme ve güçlendirmesiyle, 15 kilometrelik yeni sedde çalışmaları 2-3 yılda tamamlandığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecek.
    
     -Arda Nehrinden su çekilmesi-
    
     Yunanistanın Arda Nehrinden su çekmesinin kuraklığa yol açmayacağını düşündüğünü anlatan Algın, nehrin sadece 300 metrelik bölümün Türkiye sınırları içinde olduğunu bildirdi.
     Her ülkenin kendi sınırlarında milli projeler geliştirdiğine işaret eden Algın, Meriç Nehrinden Çakmak Barajı ve Hamzadere Barajı gibi çok büyük tesislerimizde gerektiğinde su depolayarak sulama projeleri geliştiriyoruz. Arda Nehrinde Yunanistana müdahale gibi bir şansımız yok. Ancak bu bizim dışımızda, özellikle Dışişleri Bakanlığını ilgilendiriyor. Bu konuda kurumlar arasında bakanlığın koordinasyonunda görüşmeler oluyor şeklinde konuştu.
    
     -Ergene Havzası Koruma Eylem Planı-
    
     Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında uygulanan 15 eylem planından 5inin DSİ tarafından yürütüldüğünü anımsatan Algın, eylem planlarında 73 proje bulunduğunu, projelerin maliyetinin 2 milyar 403 milyon 306 bin lira olduğunu söyledi.
     Eylem planının açıklandığı 2011 yılından itibaren Ergene Nehri ve kollarında 54 kilometrelik ıslah çalışması yapıldığını vurgulayan Algın, yürütülen projelerin 2002 yılına kadar yapılmış olan ıslah çalışmalarına eşit olduğunu, 2003-2011 yılları arasında Ergenede 208 kilometrelik ıslah çalışması yapıldığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Edirnede taşkın tehlikesi sona erecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER