Efsane aşklar bu müzede yaşayacak

Efsane aşklar bu müzede yaşayacak -Amasyada inşaatı süren Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi, Romeo ve Julietten Ferhat ile Şirine, Leyla ile Mecnundan Kerem ile Aslıya kadar dünya ve Anadolunun efsane aşklarını yaşatacak


AMASYA (A.A) - Fatih Mehmet Kürkçü - Amasyada inşaatı süren Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi, Romeo ve Julietten Ferhat ile Şirine, Leyla ile Mecnundan Kerem ile Aslıya kadar dünya ve Anadolunun efsane aşklarını yaşatacak.
     Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir yapımını sürdürdükleri Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi tamamlandığında, konsept itibarıyla Türkiyede ve dünyada bir ilk olacağını söyledi.
     Sevdiği Şirin için dağları delen Ferhatın öyküsünü anlatan Ferhat ile Şirin efsanesindeki kanal olduğu belirtilen ve kentte Ferhat Su Kanalı olarak bilinen yerde benzeri olmayan bir müze yaptıklarını anlatan Özdemir, Ferhat ve Şirinin aşkının yanında Anadoluda ve dünyada efsane olmuş aşkları yaşatacak sıra dışı bir müze yapıyoruz dedi.
     Anıtlar Yüksek Kurulunun projeye onay vermesiyle başladıkları çalışmanın artık sona geldiğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:
     Çok güzel ve heyecan verici bir müze çalışması yapıyoruz. Burayı, Romeo ve Julietten Kerem ile Aslıya, Ferhat ile Şirinden Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan aşkı ile Anadoludaki aşk hikayelerinin yansıtıldığı iki ve üç boyutlu rölyeflerden oluşan çok güzel bir aşk müzesi haline getiriyoruz. Amacımız, Anadolunun hoşgörü merkezi olan ve geçmişte medeniyetlere ev sahipliği yapmış Amasyada, Anadoluda ve dünyada yaşanmış saf aşkların birleştiği bir mekan oluşturmak. Bu aşkları Amasyada buluşturmak.
     Söz konusu müzeyle sevginin ön plana çıkarak aile bağlarının yeniden yeşermesini, insanların sevgi ve hoşgörüsünü artırmayı hedeflediklerini kaydeden Özdemir, müzenin yapımında destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.
     Özdemir, 60 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde tünel biçimindeki müzenin 8 ayrı holden oluşacağını belirterek, Ziyaretçiler müze içerisinde yer alan bu bölümlerde her aşk hikayesini canlı olarak yaşayacak. Üç ve iki boyutlu silikon maket ve heykeller, rölyefler, o günleri yansıtan özel dekorlar, efektler, müzik ve ışıklarla bu aşkları canlandıracağız. Bölmelerde beş duyu organına hitap etmeyi hedefliyoruz diye konuştu.
    
     -İlahi aşk bölümü-
    
     Ferhat ile Şirin, Romeo ve Juliet, Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan aşkının yanı sıra müzede Anadolu aşık ve yavuklu kültürü ile ilahi aşk bölümlerinin yer aldığını anlatan Özdemir, müzenin son kısmında bulunan ilahi aşk bölümünde Mevlana, Hacı Bektaşi Veli ile Yunus Emrenin felsefesine işaret eden ilahi aşk temasının işlendiğini söyledi.
     Efsane aşkların müzede yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacaklarını anlatan Özdemir, Araştırmamıza göre Türkiyede ve dünyada böyle bir müze yok. Bu da bizim için bir ilk olacak. Müzede dünyanın en çok bilinen aşkı Romeo ve Julietin konu edilmesi, müzeyi uluslararası bir boyuta taşıdı ifadelerini kullandı.
    
     -Ferhat Su Kanalı koruma altına alındı-
    
     Ferhat ve Şirin aşkında efsaneye konu edilen Ferhat Su Kanalının söz konusu çalışmayla koruma altına alınarak turizme kazandırıldığını vurgulayan Özdemir, Kanalın çevresinde özel mülkiyet olması nedeniyle fabrikalar, atıklar vardı. Burayı önce kamulaştırdık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından bu konuda destek aldık. Projenin yüzde 38ini kalkınma ajansımız sağlıyor dedi.
     Özdemir, 2013 yılının Haziran ayında tamamlanması planlanan projenin 2,5 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Efsane aşklar bu müzede yaşayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER