Ekmek üreten ve satan iş yerlerine

Ekmek üreten ve satan iş yerlerine hijyen eğitimi


TRABZON (A.A) - Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (TESOB) ekmek üretimi ve satışı yapan iş yerlerine yönelik hijyen eğitimi gerçekleştirilecek.
     TESOB Başkanı Metin Kara, yaptığı yazılı açıklamada, ABye tam üyelik sürecinde, gıda güvenilirliğinin giderek daha fazla önem kazanan bir kavram haline geldiğini, her gün yeni bir hukuki düzenleme getirildiğini, tüketicilerin de bu konularda giderek daha fazla bilinçlendiğini belirtti.
     Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin Resmi Gazetede yayımlandığını anımsatan Kara, şöyle devam etti:
     Bu tebliğ ile ekmek üreten iş yerlerimizde üretim, dağıtım ve pazarlama bölümlerinde ve fırınların uzantısı olmayan ekmek satış yerlerinde tüm çalışanların ve iş yeri sahiplerinin eğitimden geçirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. İşe yeni başlayacak kişilerde hijyen eğitim belgesi almış olma şartı aranacağı düzenlemesi de bulunmaktadır. Bu çerçevede, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile öngörülen genel gıda hijyen eğitiminin yapılması konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile üst organizasyonumuz Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.
     TESOB olarak genel hijyen eğitimi ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi, muhafazası ve tüketiciye sunumuna kadar olan sürecin her aşamasında gıda güvenilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla Trabzondaki esnaf ve sanatkarlara ve sektördeki diğer iş yerlerine yol göstermeyi hedeflediklerini ifade eden Kara, şunları kaydetti:
     Bu nedenle belirtilen iş kollarında çalışan personel ile esnaf ve sanatkarlarımıza verilmek üzere Genel hijyen eğitimi ve bu eğitim programı için kayıtlar alınmaya başlanmıştır. Talep sayısına bağlı olarak gün ve yeri saptanacak bir program çerçevesinde eğitimler, 2013 yılı Ocak ayı içerisinde başlayacak ve yıl sonuna kadar devam edecektir. Eğitimler, temel gıda hijyen eğitimi, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, gıda zehirlenmeleri, ilgili mevzuat gibi konulardan oluşacaktır. Düzenlenilen eğitim sonunda belgelendirme için sınav yapılacak olup sınavda 100 üzerinden 70 puan alan kişiler başarılı sayılacak ve hijyen eğitimi belgesini almaya hak kazanacaktır. Verilen belge 5 yıl süreyle geçerli sayılacaktır.
     Kara, belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden üretici ve satıcılara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5996 sayılı kanun uyarınca bin ile bin 500 lira arasında idari para cezası verilmesinin mümkün olabildiğini belirterek, esnafımızın bir cezai yaptırımla karşılaşmaması için bu eğitime mutlaka katılması ve personelinin katılmasını sağlaması gerektiğini bildirdi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Ekmek üreten ve satan iş yerlerine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER